Politika

Latković: Raspisivanje javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda je pravno nasilje

0609podgorica-visi-sud
R
aspisivanje javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda, bez prethodnog utvrđivanja ustavnog razloga za prestanak te funkcije ili razrješenje sudija i o tome obavještavanja Skupštine, predstavljalo bi pravno nasilje, ocijenio je u izjavi za Minu sudija Ustavnog suda Miodrag Latković.

Latković: Raspisivanje javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda je pravno nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore u četvrtak je utvrdila predlog zakona o Ustavnom sudu kojim je predviđen raspisivanje javnog poziva za izbor sudija tog suda.

Latković navodi da su Ustavom Crne Gore propisani razlozi za prestanak funkcije predsjedniku i sudijama Ustavnog suda prije isteka vremena na koje su izabrani.

„Propisani su razlozi za razrješenje i utvrđivanje nastupanja razloga za prestanak njihove funkcije ili razrješenje“, navodi se u saopštenju Latkovića dostavljenom agenciji Mina.

Latković navodi da je članom 154 Ustava Crne Gore propisano da predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran ako to sam zatraži, kad ispuni uslove za starosnu penziju ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

„Da se predsjednik i sudija Ustavnog suda razrješava dužnosti ako je osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije, ako trajno izgubi sposobnost za vršenje funkcije ili javno ispoljava politička uvjerenja. Nastupanje razloga za prestanak funkcije ili razrješenje utvrđuje Ustavni sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu“, podsjeća Latković.

Prema njegovim riječima, ova odredba Ustava nije izmijenjena usvojenim ustavnim amandmanima.

„Ona je i dalje kao neizmijenjena ostala na snazi kao garant nezavisnosti i samostalnosti predsjednika i sudija Ustavnog suda u vršenju funkcije zaštite ustava i zakona“, kaže Latković.

On upozorava da je Ustavnim zakonom za sprovođenje ustavnih amandmana propisano da će se javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda raspisati u roku od 30 dana od usklađivanja Zakona o Ustavnom sudu sa amandmanima.

„Time je Ustavni zakon, izašao iz svojih okvira i stavio se iznad Ustava, jer se bavi sprovođenjem ustavnih odredbi koje nijesu izmijenjene amandmanima i u materijalnom smislu na neustavan način mijenja Ustavom zagarantovane uslove za prestanak funkcije predsjednika i sudija Ustavnog suda prije isteka vremena na koje su izabrani“, ocjenjuje Latković.

On smatra da bi raspisivanje javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda, bez prethodnog utvrđivanja ustavnih razloga za prestanak funkcije ili razrješenje sudija i o tome obavještavanja Skupštine, predstavljalo pravno nasilje sa nesagledivim posljedicama na pravni sistem i poredak u Crnoj Gori.

„To svakako treba spriječiti, u krajnjem slučaju, donošenjem odgovarajućih odluka od samog Ustavnog suda kao zaštitnika Ustava i zakona“, poručio je Latković.

Portal Analitika