Društvo

OZON podnio policijsku prijavu protiv beranske komunalne službe

ozon
P
redstavnici ekološkog pokreta Ozon podnijeli su policiji prijavu protiv beranske komunalne službe, povodom današnjih dešavanja na Vasovim vodama, i kako su naveli, nezakonitog odlaganja otpada na toj deponiji.

OZON podnio policijsku prijavu protiv beranske komunalne službe
Portal AnalitikaIzvor



“OZON je povodom današnjih dešavanja na Vasovim vodama, i nezakonitog odlaganja miješanog otpada od JP Komunalno Berane, na toj lokaciji koja ne ispunjava ulsove propisne članom 78 Zakona o upravljanju otpadom, podnio prijavu protiv tog subjekta Upravi policije Berane”, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

U prijavi koja je upućena rukovodiocu beranske Uprave policije Veselinu Krgoviću navodi se da je jasno da Vasove vode ne ispunjavaju odredbe Zakona o upravljanju otpadom.

“Što je vidljivo na prvo pogled, iz čega proizilazi da Javno preduzeće Komunalno Berane deponovanjem miješanog komunalnog otpada ugrožava javnu bezbjednost, zdravlje ljudi i životnu sredinu. Molimo Vas da pokrenete odgovarajuće postupke protiv tog subjekta i postarate se da se zaustavi ta nelegalna aktivnost”, navodi se u prijavi.

Iz Ozona su podsjetili da u skladu sa suštinom Arhuske konvencije, preko Arhus centra Nikšić, pokušavaju uticati na aktivno učešće građana u donošenju odluka u vezi životne sredine.

“Pa kada su ovakvi slučajevi u pitanju, gdje dobijemo informacije koje se tiču tema koje mogu izazvati povećano interesovanje javnosti, naša politika je da obavijestimo nadležne institucije i pokušamo uticati da se prevaziđu problem”, pojasnili su iz te NVO.

S obzirom da je, kako ocjenjuju, u konkretnom slučaju prekršena Arhuska konvencija i građanima Beransela nije dozvoljeno da učestvuju u donošenju odluka koja se tiče lokacije za deponiju, niti je ispoštovana njihova volja na mjesnom referendumu, smatraju da postoje svi uslovi da dobiju pomoć državnog tužilaštva pa i Uprave policije.

“Jer osnovano sumnjamo da određeni subjekti, među kojima i Javno preduzeće Komunalno Berane svjesno krši njihova prava, što nije u skladu sa javnim interesom”, navodi se u prijavi OZON-a.

(Foto: ozon.org.me)

Portal Analitika