Abiznis

Kecojević: Carinski prihodi ljetos povećani 1,1 milion eura (VIDEO)

0609biljanakecojevicok
U
prkos nešto manjem uvozu, Uprava carina je prethodna tri mjeseca prihodovala oko 109 miliona eura, 1,1 milon eura više u odnosu na uporedni period prošle godine, izjavila je predstavncia Uprave carina Biljana Kecojević.

Kecojević: Carinski prihodi  ljetos povećani 1,1 milion eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

-U prethodna tri mjeseca, Uprava carina Crne Gore je na veoma uspješan i efikasan način ostvarivala svoju funkciju. Ovo se prije svega odnosi na povećanu naplatu prihoda, ali i na kontrolu primjene propisa, jačanje bezbjednosti i zaštite carinskog područja, pojednostavljenje carinskih procedura i ubrzanje trgovine, jačanje integriteta, međunarodne saradnje. U uslovima pojačanog prometa robe i putnika, tokom ljetnje turističke sezone, Uprava carina je planskim pristupom, pravilnim rasporedom svojih resursa i efikasnim radom značajno doprinijela ubrzanom prometu na granici, sprovodeći pri tome zakonom predviđene kontrole i druge procedure iz svoje nadležnosti- navela je Kecojević.

Uprava carina je, kako je naglasila, dala značajan doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

-U ovim aktivnostima ostvarena je puna saradnja i koordinacija sa drugim državnim organima. Takođe, rad Uprave carina u navedenom periodu karakterisalo je intenzivno ostvarivanje kontrolne funkcije, koje se ogleda u inspekcijskim kontrolama privrednih subjekata, detaljnim pregledima vozila i robe na graničnim prelazima i unutrašnjim robnim ispostavama, nadzorom nad zelenom linijom i unutrašnjosti carinskog područja. Obračunata je naknadna naplata carinskog duga u iznosu od 686.990 eura. Oduzeta je krijumčarena roba u iznosu od 85.027 eura U tri akcije spriječeno je krijumčarenje narkotika i oduzeto 82 kilograma skanka- precizirala je

Naglasila je da se možemo konstatovati pojačan stepen discipline privrednih subjekata u pravilnoj primjeni propisa, kao i dobra komunikacija i saradnja sa poslovnom zajednicom, što doprinosi jačanju međusobnog povjerenja i partnerskog odnosa- zaključila je Kecojević.

 

Portal Analitika