Abiznis

Ruski ministar pisao Vladi zbog KAP-a

kap
R
uski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov uputio je pismo Vladi Crne Gore u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP, saznaju Dnevne novine.

Ruski ministar pisao Vladi zbog KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Iako je pismo napisano u skladu sa najboljom diplomatskom praksom, pod okriljem traženja informacija, ipak se, između redova, može protumačiti i kao svojevrstan pritisak zbog zaštite svojih investitora i građana, konstatuje podgorički list.

Naime, kako saznaju Dnevne novine, Pučkov u pismu poziva Vladu da se pozabavi rješavanjem situacije u Kombinatu, ali isto tako pominje i mogućnost arbitraže. Pismo je upućeno putem Međuvladinog rusko-crnogorski komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a Pučkov je kopredsjedavajući u ime svoje države.

Dalje Pučkov u pismu napominje da je ruski investitor En plus grupa u Kombinat aluminijuma Podgorica uložio 200 milio na eura kao i da bi zatvaranje imalo negativne posljedice po zaposlene, ali i cijelu ekonomiju Crne Gore.

On podsjeća da je En plus grupa ranije ponudila plan restrukturiranja kao i način da bi se fabrika sačuvala i funkcionisala.

"Međutim, Vlada Crne Gore je uvela proces stečaj a u KAP-u" dodao je Pučkov u pismu.

On kao "pritisak” karakteriše to što su vlasti uhapsili finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica Dimitrija Potrubača zbog nelegalnog preuzimanja struje iz evropske interkonekcije.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula, zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u periodu od tri mjeseca. Uvođenje stečaja u KAP predložila je Vlada zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Dojče banci. (CdM, Dnevne novine)

 

Portal Analitika