Društvo

Noble: Crna Gora je uzorna članica Interpola

0509stojanovi_nobleok2
C
rna Gora je na mnogo načina uzorna država članica Interpola, koja postiže rezultate iznad očekivanog u odnosu na njenu površinu i broj stanovnika“, kazao je generalni sekretar Interpola Ronald Noble. Sa Nobleom je, u sjedištu Interpola, u francuskom Lionu, razgovarao direktor crnogorske policije Slavko Stojanović.

Noble: Crna Gora je uzorna članica Interpola
Portal AnalitikaIzvor


„Crnogorska nadležna tijela i direktor policije Stojanović svoju konstantnu posvećenost bezbjednosti svojih građana i turista u Crnoj Gori ne pokazuju samo korišćenjem globalnih Interpolovih baza podataka, već i kroz volju i spremnost crnogorske strane da bude uključena u globalnu zajednicu agencija za primjenu zakona na svim nivoima, počevši od postavljanja najnovije tehnologije do brže razmjene identifikacionih podataka i otisaka prstiju, zatim angažovanja u operacijama lociranja i hapšenja međunarodnih bjegunaca, što ih čini ključnim faktorom u primjeni zakona na globalnom nivou”, kazao je Noble.



Cilj Stojanovićeve posjete sjedištu Generalnog sekretarijata Interpola je, kako je saopšteno, identifikovanje oblasti u kojima Crna Gora može imati dalje benefite od Interpolovih globalnih metoda rada i mreže agencija za primjenu zakona.



Stojanović i Noble razgovarali su o prekograničnim inicijativama u oblasti primjene zakona za borbu protiv krivičnih djela, počevši od trgovine ljudima do finansijskih prevara, kao i saradnji u vezi sa identifikovanjem i lociranjem bjegunaca na međunarodnom nivou.



„Interpol je strateški partner crnogorske policije u oblasti razmjene obavještajnih podataka, kroz primjenu modernih oblika rada i globalnih metoda u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala“, istakao je Stojanović.



Posjetili Interpolov komandni i koordinacioni centar Posjetili Interpolov komandni i koordinacioni centar



„Upravo kroz čvrstu saradnju sa Interpolom, Uprava policije Crne Gore je učestvovala i dala svoj doprinos u okviru nekoliko važnih projekata, posebno „Pink Panters“ i „Infra Red“, koji su do sada rezultirali značajnim brojem hapšenja na međunarodnom nivou. Interpolova porodica može da računa na Crnu Goru, kao na značajnog partnera u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala”, zaključio je Stojanović.



Generalni sekretar Interpola izrazio je zadovoljstvo aktivnim učešćem naše države u okviru međunarodne policijske mreže.



Stojanović, pomoćnik direktora za sektor kriminalističke policije Milan Tomić i rukovodilac Nacionalnog centralnog biroa Interpol Podgorica Dejan Đurović posjetili su i Interpolov komandni i koordinacioni centar i upoznali se sa Interpolovim globalnim kompleksom za inovacije čije otvaranje je predviđeno za septembar 2014. godine u Singapuru.



Važno je reći da je Crna Gora druga država u svijetu koja je koristila specijalni Interpolov tim za podršku tokom ljetnje turističke sezone 2012. godine, kako bi crnogorska policija, u slučaju potrebe, imala brzi pristup informacijama o stranim turistima.

 


Portal Analitika