Društvo

Vlada usvojila prijedloge zakona o pravosuđu

brankalok0509
V
lada je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge četiri zakona i to o Sudskom savjetu, sudovima, Ustavnom sudu i Državnom tužilaštvu. Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević, nakon današnje sjednice Vlade, saopštila je da je najviše izmjena pretrpio Zakon o Državnom tužilaštvu, javio je radio Antena M.

Vlada usvojila prijedloge zakona o pravosuđu
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj Prijedlog zakona donosi značajne promjene koje zahtijevaju pristupanje sprovođenju procedure izbora na funkciju rukovodilaca državnih tužilaca I državnih tužilaca kako bi mogli obavljati Ustavom određene poslove tužilaštva. Izvršene su izmjene zakona u smislu propisivanja novog sastava Tužilačkog savjeta. Predloženo je da Savjet ima predsjednika i 10 članova. Ustav je odredio da će tužilačkim savjetom predsjedavati vrhovni državni tužilac. Pet tužilaca članova Tužilačkog savjeta biraće konferencija svih tužilaca, a moraju imati najmanje pet godina iskustva,četiri ćlana biće iz reda uglednih pravnika a biraće ih i razrješavati skupština. Jedan član tužilačkog savjeta biće predstavnik Ministarstva pravde. Prvi put je u zakonu i odredba koja nalaže da svi tužioci koji prvi put dolaze na tu funkciju imaju četvorogodišnji probni mandat – rekla je Lakočević.
Ona smatra da nema mjesta negodovanjima VDT-a i navodima da Prijedlog Zakona nije u skladu sa Ustavom.
Upitana da li na taj način demantuje navode VDT-a Lakoćević je rekla da je „vlada utvrdila Prijedlog Zakona, i da ne želi da demantuje“.

- Samo iznosim mišljenje ministarstva pravde, naša mišljenja prikazana su u prijedlozima zakona, a oni su podložni izmjenama. Skupština će reći zadnju riječ o tome – kazala je Lakočević.
Najznačajniji u setu zakona je, smatra Lakocevic, Prijedlog Zakona o sudovima. Njim je predvidjeno da Predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasnja.

- Takođe Zakonom o sudovima razrađene su nadležnosti i postupak na koji opšta sjednica Vrhovnog sud dolazi do kandidata kojeg će predložiti. Normalno je da će biti javni konkurs ili javni poziv za tu funkciju – rekla je Lakočević.

Lakočević je navela da su rokovi za izbor VDT-a i sudija Ustavnog sud predviđeni te da se može očeivati vrlo brzo da budu i izabrani.

(Antena M)

Portal Analitika