Društvo

OSVRT: Fotelje u kojima ne sjedi odgovornost

0509farukP
Pačariz
i Dabetić su, nesumnjivo, modeli partijskih rukovodilaca, za koje više, međutim, ne postoji ni ono što je u komunizmu/socijalizmu bila normalna stvar – partijska odgovornost. No, Crnu Goru je već neko vrijeme - i prije usvajanja novog kontroverznog Zakona o amnestiji - zahvatila atmosfera opšte amnestije od svake krivice i odgovornosti. Svaki krivac i odgovorni (što uvijek nije isto) kao da je unaprijed amnestiran za sve neodgovorno ili nezakonito što će učiniti tokom svoga predstojećega mandata.

OSVRT: Fotelje u kojima ne sjedi odgovornost
Portal AnalitikaIzvor

 

Direktor beranskog javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Faruk Pačariz kazao je u izjavi datoj Portalu Analitika 29. avgusta da mu je “drago što je nalaz Instituta za javno zdravlje o ispravnosti vode potvrdio da u hlorisanoj vodi koji građani Berana koriste za piće, nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija, da je mikrobiološki ispravna, te da nije bilo bakterija koje su mogli da izazovu epidemiju.”

To se zove selektivnost. Jer, prije četiri dana, direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, gostujući na udarnom dnevniku Javnog servisa, konstatovao je da je da je u nekim uzorcima čak i hlorisane vode u Beranama pronađena - bakterija ešerihija koli!

No, za Pačariza je, izgleda, validan samo onaj izvještaj od 24. avgusta, ostala tri – među kojima i prisustvo opasne bakterije – prosto je ignorisao, ladno konstatujući da voda u Beranama “zbog mutnoće nije bila za piće”.

Nije tu kraj: tokom iste jučerašnje sjednice, Pačariz je pošao dalje u ignorisanju zdrave logike, izjavljujući da “ne vjeruje da je uzrok epidemiji u Beranama neispravna voda”. Dobro,  on, eto, ne  isključuje mogućnost da je uzrok epidemije neispravna voda, ali da “ipak  treba sačekati konačne rezultate analiza”. “Sačekajmo konačne rezultate pa tražimo krivca”, kazao je Pačariz, kojeg je epidemija u Beranama lansirala u žižu javnosti, iako je direktor ovog preduzeća - još od 2006. godine. Dodao je i da je preduzeće na čijem je čelu radilo sve po propisima, lamentirajući nad tim što je javnost uprla prst u njega  i firmu na čijem je čelu, a da se nije sačekala ta analiza iz Zagreba, za koju se, valjda, nada da će pokazati da je voda koju Beranci piju čista i ispravna. Mada, kako je koji dan ranije kazao, u nastupu možda nesvjesnog cinizma: “Stručnjaci kažu da možda samo na Tibetu ima takve ispravne vode”. Podvukao je, na kraju, da su u Crnoj Gori “skoro sva izvorišta bakteriološki zagađena”?! Vještinu javnog nastupa, direktor je pokazao već prvih dana, kada je bilo evidentno da je u Beranama riječ o epidemiji: “Da se osjećam odgovornim, razmislio bih o davanju ostavke”.

No, nije Pačariz sam u davanju izjava koje, valjda, treba da hlorišu “neispravna” izvorišta rijeke javnih osuda.

Juče je direktor Opšte bolnice u Beranama, Budimir Dabetić, upotpunio sliku beranske paralelne zbilje, uvjeravajući crnogorsku javnost da je broj pacijenata koji se javio zbog stomačnih tegoba - “neznatno veći nego što je to uobičajeno za ovo doba godine”. Dabetić tvrdi  da je broj pacijenata koji su hospitalizovani - za jednu petinu veći nego što je obično u ovo doba godine.

Ovo jeste vijest: za Opštu bolnicu u Beranama je “normalno za ovo doba godine” da im se za pomoć javi 1.500 ljudi zbog stomačnih tegoba, nekih sedam odsto populacije Berana!

Crnogorska zbilja: Naravno, Pačariz i Dabetić samo su paradigme opšte crnogorske zbilje, koja je u posljednje vrijeme oboljela od ozbiljne bolesti koja ugrožava i razjeda ono što bi se naziva “društvenim tkivom”. Jer, društvo u kojem ne postoji odgovornost i snošenje posljedica zbog lošeg i štetnog činjenja, kao i nečinjenja u situacijama u kojima je trebalo reagovati, iznutra se urušava kao drvo napadnuto sipom.

Da, Pačariz i Dabetić su, nesumnjivo, modeli partijskih rukovodilaca, za koje više, međutim, ne postoji ni ono što je u komunizmu/socijalizmu bila normalna stvar – partijska odgovornost.

No, Crnu Goru je već neko vrijeme - i prije usvajanja novog kontroverznog Zakona o amnestiji - zahvatila atmosfera opšte amnestije od svake krivice i odgovornosti. Svaki krivac i odgovorni (što uvijek nije isto) kao da je unaprijed amnestiran za sve neodgovorno ili nezakonito što će učiniti tokom svoga predstojećega mandata. Istina, taj se “fenomen” raširio i van fotelja u koje se zasjelo zahvaljujući partijskoj knjižici.

Pola grada otrovano - ne odgovara niko; zgrada u Podgorici izgrađena bez unutrašnje ventilacije - ne odgovara niko; poginu dva radnika na gradilištu u Sutomoru, ne odgovara niko… Kao što bi kazao Žarko Burić, vlasnik “Normal company”, nakon što je srušen dio hotela Crna Gora, koji nije bio planiran za rušenje, “Ne znam zašto se digla tolika prašina u javnosti. Popravićemo!”

Važi, popravićemo.

G. BOROVIĆ

Portal Analitika