Abiznis

Rast prihoda od doprinosa za penzijsko osiguranje

dusan
Z
a isplatu penzija u Crnoj Gori mjesečno je potrebno 32 miliona eura, a pored stalnog rasta broja penzionera, kojih je trenutno 123,19 hiljada, prisutan je i rast prihoda od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Rast prihoda od doprinosa za penzijsko osiguranje
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), Dušan Perović, kazao je za Radio Crne Gore da za mjesečnu isplatu penzija od poreza i doprinosa pristigne 16 miliona eura, dok se ostatak popunjava iz državnog budžeta.

On je podsjetio da je prije pet godina bilo 95,5 hiljada penzionera, dok ih trenutno ima 123 hiljade.

Prema riječima Perovića, broj penzionera stalno raste, ali rastu i prihodi od doprinosa za penzijsko invalidsko-osiguranje, jer značajan broj preduzeća nije u stanju da ispunjava tu obavezu zbog teške ekonomske situacije. Perović je konstatovao su od januara do jula prihodi od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i ostalih izvornih prihoda ostvareni u iznosu od 117 miliona, te da su isti uvećani za 4,9 odsto.

"Poznata je lista najvećih dužnika koji ne uplaćuju poreze i doprinose. Prednjači Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa dugom od 40 miliona EURA, a veliki dužnik je i Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), koji je poslednji put ratu uplatio u maju", saopštio je Perović.

On je dodao da Fond PIO ne bi mogao da funkcioniše bez dotacija iz državnog budžeta.

Perović je zaključio da, i pored manjka novca i novih penzionera, redovnost isplate penzija ne bi trebalo da bude ugrožena. (Mina business)

 

Portal Analitika