Svijet

Rusija: Hemijsko oružje koristili pobunjenici

sirija
I
straživanja ruskih eksperata pokazuju da je granata sa hemijskom supstancom improvizovana, slična oružju koje prave pobunjenici, saopšilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija: Hemijsko oružje  koristili pobunjenici
Portal AnalitikaIzvor

U predgrađu Guta su sirijski vojnici napadnuti bojnim gasom U predgrađu Guta su sirijski vojnici napadnuti bojnim gasom

Uzorci su uzeti iz predgrađa Alepa Kan Al Asal, gdje je 19. marta izveden napad, a ruski istražitelji navode da su sarin najvjerovatnije ispalili pobunjenici jer municija nije standardna, kakvu koristi vojska Sirije, već improvizovana.

Izvještaj na 100 strana su Rusi predali UN-u.

Zaključci tog izveštaja su "izuzetno specifični", pošto se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analiza vršenih tokom istraživanja, istaklo je Ministarstvo, dodavši da ti podaci mogu "značajno da pomognu" u istrazi UN o tom incidentu, prenosi ruski kanal "Raša tudej".

U saopštenju se posebna skreće pažnja na plasiranje informacija izvan konteksta, kako bi se za upotrebu bojnog gasa optužio Damask.

"Prašina koja se digla povodom napada na istočno predgrađe Damaska, Gutu, ukazala je na očigledne pokušaje da se zabašure incidenti trovanja pripadnika sirijske vojske gasom 22, 24. i 25. avgusta", navodi Ministarstvo, uz napomenu da je Sirija sve dokaze s tim u vezi dostavila UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je u utorak da su istražitelji UN spremni da se vrate u Siriju radi istrage o još nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja, uključujući napad u Kan Al Asalu 19. marta, navodi ruski kanal.

 

Portal Analitika