Društvo

NIKČEVIĆ: Slike koje je Montex poklonio su u Centru, problem je identifikacija

05nikcevic1
S
like koje je Stanislav Ćano Koprivica poklonio Opštini Nikšić nalaze se u Centru za kulturu i jedini je problem što se precizno ne može utvrditi njihov broj, a sve zbog  problema u službenoj komunikaciji. Suština problema je što ni Montex, ni Opština, ni Centar za kulturu  nemaju precizan spisak umjetničkih dijela koje je Montex poklonio gradu, kaže za Portal Analitika direktor nikšićkog Centra za kulturu Peko Nikčević.

NIKČEVIĆ: Slike koje je Montex poklonio su u Centru, problem je identifikacija
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući informaciju prema kojoj se ne zna gdje je dio slika koje je veliki filantrop Stanislav Ćano Koprivica poklonio Nikšiću, zbog čega je njegov sin Nikola odbio da otvori izložbu na kojoj bi one bile predstavljene, direktor nikšićkog Centra za kulturu Peko Nikčević naglašava da imaju problem sa identifikacijom slika.

"Kada sam došao na mjesto direktora Centra kompletan fond umjetničkih dijela je popisan, jedini je problem u preciznosti spiska sa kojim popisana djela treba uporediti. Na spisku  koji nam je dostavljen nalazi se 59 umjetničkih dijela. Mi smo utvrdili da posjedujemo 45 radova, ali imamo i 15 radova za koje znamo da su Monteksova donacija, a ne nalaze se na tom spisku", objašnjava Nikčević.

Naš sagovornik naglašava da je jedan broj slika opremljen, ima pločice, ali jedan broj nije. Interesantno je da na primjer imamo tri slike Fila Filipovića, a na spisku je samo jedna, kaže Nikčević i ističe da su sve slike u dobrom stanju.

Direktor nikšićkog Centra za kulturu naglašava da je problem što nema izvornog spiska, odnosno u službenoj komunikaciji, ali i da je u pitanju izvjesna potreba za senzacionalizmom, kada je ova tema u pitanju.

“Ponavljam do nas je došao spisak od 59 dijela iz Montexa, a po našoj evidenciji mi imamo 65. Samo čekamo originalni spisak da sve detaljno uporedimo i tada bi sve trebalo da bude potpuno jasno", kaže direktor Centra za kulturu u Nikšiću Peko Nikčević.

foto: montenegrina.net

Portal Analitika