Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VLADA IZAŠLA U SUSRET INVESTITORIMA: Planski dokumenti po skraćenoj proceduri, izradu dokumenta finansira ulagač

VLADA IZAŠLA U SUSRET INVESTITORIMA: Planski dokumenti po skraćenoj proceduri, izradu dokumenta finansira ulagač


vladaslajd
C
rnogorska Vlada donijela je na posljednjoj sjednici Uredbu o proceduri izrade i donošenja planskog dokumenta po skraćenom postupku. Izvršna vlast je, na taj način, izašla u susret investitorima koji će shodno tom propisu finansirati izradu tog dokumentu i najkraćem mogućem roku imati mogućnost da započnu investiciju. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, shodno Uredbi, daje mišljenje na nacrt lokalnog planskog dokumenta  u roku od tri dana, od dana prijema.

VLADA IZAŠLA U SUSRET INVESTITORIMA: Planski dokumenti po skraćenoj proceduri, izradu dokumenta finansira ulagač
Portal AnalitikaIzvor

Prema slovu Uredbe, odluku o izradi planskog dokumenta donosi se u skladu sa Zakonom i sporazumom koji zaključuju nosilac pripremnih poslova i zainteresovani korisnik prostora koji finansira izradu planskog dokumenta

Planski dokument izrađuje obrađivač koji je izradio planski dokument čija se izmjena i dopuna vrši.

- Ugovor o izradi planskog dokumenta sa obrađivačem zaključuje nosilac pripremnih poslova.  Organi, privredna društva, ustanove i druga pravna lica, podatke, predloge i mišljenja neophodna za izradu planskog dokumenta dostavljaju nosiocu pripremnih poslova u roku od pet dana, od dana podnošenja zahtjeva nosioca pripremnih poslova.

Ako u vezi planskog dokumenta dostavljenog uz zahtjev, u odnosu na podatke, predloge i mišljenja data u postupku izrade važećeg planskog dokumenta, nema novih podataka, predloga i mišljenja , nosilac pripremnih poslova se o tome obavještava u roku od dva dana, od dana podnošenja zahtjeva, navodi se u Uredbi.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ili organ lokaln samouprave daje mišljenje na nacrt lokalnog planskog dokumenta  u roku od tri dana, od dana prijema.

Javna rasprava o nacrtu planskog dokumenta traje do deset dana, od dana objavljivanja nacrta planskog dokumenta  Ponovna javna rasprava o nacrtu planskog dokumenta, u slučaju sprovođenja, traje pet dana, od dana objavljivanja.

Na predlog lokalnog planskog dokumenta Ministarstvo daje saglasnost, odnosno planski dokument vraća na doradu u roku od tri dana, od dana prijema. Na ovaj način čitav postupak može biti okončan za mjesec dana.

Zakonska osnova  je pronađena u člana 53 a Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, zaključuje se u dokumentu.

 

Portal Analitika