Zašto četiri opštine još nijesu usvojile završne račune budžeta za 2012. godinu

0509-plav
U
svakoj od četiri opštine – Budva, Kolašin, Nikšić i Plav, koje još nijesu usvojile završne račune budžeta za 2012. godinu, su, kažu, svjesni da zakonski rokovi nijesu ispoštovani, te da su u pitanju objektivni razlozi. Odgovornost niko ili malo ko spominje, piše Pobjeda.

Zašto četiri opštine još nijesu usvojile završne račune budžeta za 2012. godinu
Portal AnalitikaIzvor

U opštini Kolašin Pobjedi su kazali da čekaju revizora i da će nakon revizije na prvoj narednoj sjednici SO uvrstiti budžet u dnevni red. U nikšićkoj opštini takođe kažu da bi se moglo dogoditi da na sjednici tokom narednog mjeseca bude budžet usvojen. Izbori, privremeno finansiranje i konstituisanje vlasti odložili su, kako su objasnili, obaveze.

U Plavu kažu da su probili rokove zato što su morali da ispoštuju zaključke Odbora za komunalno-stambenu oblast, zaštitu životne sredine, privredu, razvoj i finansije, ali se i oni nadaju da će posao biti završen uskoro.

Iz budvanske opštine Pobjeda juče nije dobila kompletno objašnjenje zašto se kasni, ali su kazali da su u maju ove godine usvojili finansijske izvještaje svih javnih preduzeća o njihovom poslovanju u prošloj godini.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi prekjuče potvrdili da ove četiri opštine nijesu usvojile ove dokumente, ali i dodali da oni nemaju ingerencija jer su lokalne samouprave samostalne.

Članom 60 a Zakona o lokalnoj samoupravi predviđeno je, kako su podsjetili iz ovog Vladinog resora, da skupština može razriješiti predsjednika opštine ako u propisanom roku ne predloži završni račun.

Foto: radiosandzak.eu

 

Portal Analitika