Društvo

Hoće li ruski ratni brodovi biti usidreni u crnogorskim lukama?

0509-brod
R
aketna krstarica "Moskva", admiralski brod Crnomorske flote ruske ratne mornarice, trebalo bi uskoro da uplovi u Mediteran.

Hoće li ruski ratni brodovi biti usidreni u crnogorskim lukama?
Portal AnalitikaIzvor

Ratni brod će se, kako navode vojno-diplomatski izvori, a prenose ruske agencije, umjesto u luci u Zelenortskim ostrvima, zadržati u Sredozemlju, čime zvanična Moskva šalje jasnu poruku šta misli o odluci američkog predsjednika Baraka Obame i Kongresa, da izvrše "ograničeni" napad na, građanskim ratom pogođenu, Siriju.

Crnogorsku javnost ne bi trebalo da začudi ukoliko se krstarica uskoro usidri u jednu od crnogorskih luka, s obzirom na to da su Crna Gora i Sirija jedina mjesta u Mediteranu gdje ratni brodovi RF mogu da se usidre.

Lučka kapetanija u Baru je saopštila Dnevnim novinama da narednih dana u najveću crnogorsku luku neće uploviti bilo kakav ruski ratni brod. No, o ovome  se juče nije mogao dobiti  odgovor od Ministarstva odbrane, kao ni od kotorske Lučke kapetanije.

To uostalom ne bi bio prvi put da ruski ratni brodovi posjećuju Crnu Goru. Oktobra 2012. i 2010. godine u barsku luku uplovili su desantni brodovi klase "Ropuh" "Novočerkask" i "Jamal" dok je 2006. godine u kotorsku luku, povodom 300 godina od uspostavljanja političkih odnosa Crne Gore i Rusije, uplovio ratni brod "Cezar Kuniko".

Sasvim je sigurno da će zbog intervencije u Siriji, Vlada u Podgorici naći „između dvije vatre“.

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić nedavno je osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji, dodavši da postoje snažni dokazi da je oružje upotrijebljeno od strane Asadovog režima. No, Lukšić nije konkretno odgovorio da li će Crna Gora podržati vojnu intervenciju na Siriju.

Međutim, treba napomenuti da će primarna stanica ratne flote RF bitri druga po veličini sirijska luka Tartus, gdje se inače nalazi vojna baza te države. Krstarica „Moskva“ trebalo bi narednih dana da se pridruži grupi ruskih ratnih brodova koji se nalaze u Sredozemlju, kako bi, kako javljaju ruske agencije, njegov zapovjednik kontra admiral Valerij Kulikov trbalo da preduzme operativnu komandu nad flotom u Mediteranu kojom se trenutno upravlja sa broda „Admiral Pantelejev“.

Rusija je prije dva dana iz luke u Sevastopolju uputila u istočni Mediteran, ka obalama Sirije, izviđački brod „Piazovje“, dok su američki nosač aviona „Nimic“ i joše četiri broda ratne flote SAD istog dana uplovili u Crveno more, pišu Dnevne novine.

 

Portal Analitika