Svijet

Na samitu G20 oči uprte u Obamu i Putina

0509-obama-putin
S
irijska kriza biće jedna od tema na samitu najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu G20 koji se danas i sjutra održava u Sankt Petersburgu. Samit će biti prilika i za susret predsjednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država SAD, Vladimira Putina i Baraka Obame.

Na samitu G20 oči uprte u Obamu i Putina
Portal AnalitikaIzvor

Sirijska, i kriza u zemljama u razvoju obilježiće ovaj dvodnevni skup najrazvijenijih. Uoči skupa 20 privredno najjačih zemalja svijeta, ruski predsjednik, izjavio je da je Rusija obustavila isporuku raketa zemlja vazduh Siriji, kako ne bi bila ugrožena ravnoteža snaga.

On je govorio o mogućnosti da Moskva podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija UN, ukoliko "bude dokazano da je Damask koristio hemijsko oružje". Putin je komentarisao i odluku američkog predsjednika Baraka Obame, početkom avgusta, da otkaže posjetu Moskvi, zbog različitih stavova dvije zemlje o intervenciji u Siriji.

- Naravno, volio bih da je prije mjesec dana američki predsjednik odlučio da posjeti Moskvu, bila bi to prilika da razgovaramo o brojnim pitanjima koja su se u međuvremenu nagomilala, ali nije nikakva katastrofa to što predsjednik Obama tada nije došao u Moskvu. Američki narod nije izabrao predsjednika Obamu da bi on udovoljavao Rusiji, niti je moja malenkost izabrana na mjesto predsjednika da udovoljavam bilo kome sa strane. Mi radimo, ne slažemo se o svim pitanjima. Ljudi smo, nekada se neko od nas dvojice naljuti. Ali, ponoviću, globalni zajednički interesi su dobra osnova za traženje zajedničkih odluka, rekao je Putin.

Osim oštrih razlika u vezi sa konfliktom u Siriji, lideri zemalja G20 će se suočiti sa novom ekonomskom prijetnjom - nakon obuzdavanja finansijske krize u SAD-u i Evropi, situacija se sada "zagrijeva" u ekonomijama u razvoju.

Kao ovogodišnji domaćin samita, Rusija će izaći sa temom ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Izvor: antenam.web; foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika