Društvo

Begović: Nema potrebe za tenzijama zbog opšteg reizbora tužilaca

2707-odluka
V
lada bi na današnjoj, redovnoj, sjednici  trebalo da utvrdi predloge zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu koje treba uskladiti sa izmjenama Ustava.

Begović: Nema potrebe za tenzijama zbog opšteg reizbora tužilaca
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Tužilačkog savjeta Veselin Vučković međutim kaže da pojedina rješenja u nacrtu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu izlaze iz okvira usvojenih ustavnih amandmana.

Kako je naveo Vučković u saopštenju, u nacrtu Zakona predviđa se opšti izbor nosilaca tužilačke funkcije, iako je Ustavnim zakonom jedino propisan javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Iz Ministarstva novinari radija Antena M nijesu uspjeli da dobiju  komentar.

Pravnik Zdravko Begović za podgorički radio kaže da je „ubijeđen je  da je stav Ministarstva pravde da se u Novom zakonu o državnom tužiocu vrši opšti reizbor tužilaca, potpuno opravdan“.

- Moj uvaženi kolega Veselin Vučković nema nikakvog razloga za bilo kakav strah od tog opšteg reizbora, budući da će, po mom mišljenju, veliki broj stručnih i kvalitetnih tužilaca biti ponovo izabran. Istina, možda će neki sadašnji tužioci, po tom reizboru ostati bez posla, ali nesporno je da će na njihovo mjesto doći svježa krv, mladi pravnici, perspektivni i kvalitetni koji će zamjeniti sve one koji nijesu ispunjavali svoje zahtjeve. Nema potrebe za bilo kakvim tenzijama ili eventualnim primjedbama na takav potez Vlade, objašnjava za radio Antena M Begović.

Iz Tužilačkog savjeta podsjećaju da su takva rješenja iz nacrta Zakona u praksi zemalja regiona imala za posljedicu probleme u radu, brojne ustavnosudske i druge sporove povodom povrede stalnosti funkcije.

Portal Analitika