Društvo

Vlada danas utvrđuje predloge pravosudnih zakona

0509-vlada
V
lada bi trebalo danas da utvrdi predloge zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu koji se usklađuju sa izmjenama Ustava, koje je usvojio parlament, saznaje agencija MINA u Vladi.

Vlada danas utvrđuje predloge pravosudnih zakona
Portal AnalitikaIzvor

Vlada će zakone proslijediti Skupštini, koja će o njima raspravljati na vanrednom zasjedanju.

Set zakona iz oblasti pravosuđa pripremilo je Ministrstvo pravde.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević je ocijenila da će ustavnim amandmanima i izmijenjenim pravosudnim zakonima jačati nezavisnost sudova i državnih tužilaštava.

Ona je ranije kazala da je najviše promjena u Zakonu o državnom tužilaštvu zbog izmijenjene uloge i statusa nosilaca tužilačke funkcije i drugih ustavnih amandmana.

Predviđen je opšti reizbor tužilaca, ali za to nijesu precizirani rokovi.

- Rokovi su vezani sa rokovima za izbor Tužilačkog savjeta, Vrhovnog državnog tužioca. Nakon izbora Tužilačkog savjeta predložen je rok za rukovodioce tri mjeseca, a za državne tužioce šest mjeseci, kazala je Lakočević.

Ministarstvo pravde u petak je završilo izmjene i dopune zakona o državnom tužilaštvu, sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu u cilju njihovog usaglašavanja sa izmjenama Ustava.

Iz tog resora je tada saopšteno da će Vlada, na prvoj narednoj sjednici usvojiti te predloge i uputiti ih parlamentu na usvajanje.

Zakonom o sprovođenju amandmana na Ustav, usvojenih krajem jula, ti propisi su se morali usaglasiti najkasnije 45 dana od njegovog usvajanja, a Vlada je bila dužna da parlamentu podnese zahtjev za vanredno zasjedanje najkasnije do 30. avgusta u ponoć.

Parlament je trebalo da usvoji pravosudne zakone do sredine septembra.

Foto: gov.me

Portal Analitika