Društvo

Gdje su slike koje je Ćano Koprivica poklonio?

0509-koprivica
O
maž Stanislavu-Ćanu Koprivici, najvećem filantropu u novijoj istoriji Crne Gore, koji je zakazan za sjutra u sklopu Međunarodne slavističke manifestacije „Njegoševi dani“, otvorio je pitanje da li se sva umjetnička djela koja je Koprivica poklonio gradu i dalje nalaze u vlasništvu Opštine, pišu Vijesti.

Gdje su slike koje je Ćano Koprivica poklonio?
Portal AnalitikaIzvor

Montex je 1995. poklonio Opštini Nikšić 68 umjetničkih slika i dvije skulpture. Manji dio tih slika, njih 16-17, trebalo je da  bude izloženo u Galeriji „Ilija Šobajić“, a izložbu je trebalo da otvori Ćanov sin Nikola Koprivica, osnivač fondacije koja nosi ime njegovog oca. Međutim on je otkazao svoje prisustvo.

- Preko Fondacije i Jelene Žižić saznao sam da nema skoro pola slika i da Centar za kulturu Nikšić sada pokušava da locira gdje se one nalaze. Pošto sam bio najavljen da otvorim izložbu to sam otkazao jer ne želim ni da je otvorim ni da joj prisustvujem, kazao je Koprivica.

On je saopštio da je iznenađen činjenicom da su slike „zalutale“, te da je procjena njegovog oca da će Centar za kulturu najbolje čuvati slike, izgleda bila slaba.

Prema riječima Nikole Koprivice na svakoj poklonjenoj slici je stajao natpis „Montexova donacija Nikšiću“ što je i bila obaveza poklonoprimca, tj. Opštine, kako i stoji u ugovoru iz 1995. godine.

- Nadam se da će Opština uspostaviti red i pozvati na odgovornost one koji su bili nadležni za čuvanje da nađu gdje se nalaze slike. Kako smo mi u Crnoj Gori mala sredina i imamo mnogo priča, saznali smo da su neke poklonjene zaslužnim radnicima kad su odlazili u penziju, neke su uspjeli da prodaju, dok neke vise po kabinetima, tako da su one na razne načine „zalutale“ i odnesene. Bilo mi je čudno kada su mi rekli da slika nema jer su nestale. Kazao sam im da zec kod Hudinija i drugih mađioničara može da nestane iz šešira, a slike mogu samo da budu pokradene, rekao je Koprivica.

Potpredsjednik Opštine Milorad-Guto Jovanović kazao je Vijestima da su poklonjene slike i skulpture ustupljene na čuvanje Centru za kulturu Nikšić, kako je i stajalo u ugovoru.

- Ovih dana ćemo napraviti popis tih slika i vidjećemo da li su one sve na broju. Došli smo do ugovora i spiska primopredaje i uporedićemo to sa stanjem slika u Centru za kulturu. Nadamo se da će sve slike biti pronađene, a u slučaju da neke budu falile mi ćemo to procesuirati po zakonu, kazao je Jovanović.

Foto: nvfcanokoprivica.org

 

Portal Analitika