Društvo

Obilježavanje 8.septembra – Međunarodnog dana fizioterapeuta

logo
U
druženje fizioterapeuta Crne Gore želi da upozori javnost na pokretljivost tijela kao važan faktor u prevenciji bolesti. Vedina ljudi, posebno mladih, sve je sklonija sjedenternom načinu života uz televizor, kompjuter, telefon i sl., što dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povedanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti, saopštio je Krsto Kovačević, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

Obilježavanje 8.septembra – Međunarodnog dana fizioterapeuta
Portal AnalitikaIzvor

Redovna fizička aktivnost, kao se navodi u saopštenju, umanjuje stres i olakšava obavljanje aktivnosti dnevnoga života. Fizioterapeuti takođe pomažu djeci da savladaju posledice bolesti i spriječe nastanak istih.

- S obzirom na trendove u oblasti zdravlja i bolesti kod nas i u svijetu, potrebe za fizioterapeutima de biti sve vede. Fizioterapeuti u svom radu koriste fizikalne metode u cilju unapređenja, održavanja i uspostavljanja zdravlja i funkcionisanja ljudi sa različitim potrebama i problemima nastalim uslijed bolesti, povreda, starenja i neaktivnosti. U svom radu fizioterapeut pokazuje svoje znanje i vještine, svoju sposobnost komunikacije, senzibilnost, toleranciju i sposobnost rada u timu. Raznovrsnost korisnika fizioterapije i uslova u kojima radi fizioterapeut čini ovu profesiju podsticajnom i nudi mogudnosti za razvoj karijere, kaže Kovačević.

Fizioterapeuti svojim znanjem iz različitih nauka pomažu pacijentima sa neurološkim, reumatskim, kardiološkim, respiratornim i drugim problemima. Od pedijatrije do gerijatrije.

Fizioterapeutsku djelatnost mogu pružiti samo lica sa stečenom stručnom kvalifikacijom: Specijalista primijenjene fizioterapije, Bečelor primijenjene fizioterapije, Viši fizioterapeut i Srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar).

U subotu, 7. septembra 2013.g. u kongresnoj sali Instituta “dr Simo Milošević” sa početkom u 19:30h održaće se svečana Skupština Udruženja fizioterapeuta Crne Gore povodom 8. septembra – Međunarodnog dana fizioterapeuta, a u 20:00h u Nacionalnom restoranu proslava se nastavlja svečanom večerom.

Međunarodni dan fizioterapeuta se obilježava se od 1951. godine u više od 100 zemalja svijeta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na rad fizioterapeuta i njihov doprinos zdravlju ljudi.

Osmog septembra će u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Podgorici, Danilovgradu i Bijelom Polju aktivnosti početi u 11h, a fizioterapeuti će građanima omogućiti preventivne procjene, savjetovaće ih kako da vježbaju, promovisaće zdrave stilove života i dijeliti promotivni materijal o fizioterapeutskoj djelatnosti. Akcija se odvija pod sloganom “Pokretom do zdravlja”.

Mjesto održavanja posebno po gradovima: Herceg Novi –na Škveru (caffe bar “Nautica”) i u Igalu kod Omladinskog parka; Kotor – Stari Grad; Bar – Trg Jovana Vladimira; Podgorica – Trg Republike; Danilovgrad - Trg Golootočkih žrtava; Bijelo Polje – kod spomenika.

Povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, u sali za kineziterapiju Prve faze Instituta “dr Simo Milošević” od 9. do 13. septembra u 16h, održaće se promotivna radionica “škola leđa” za zaposlene u Institutu.

-U okviru obilježavanja Međunarodnog dana fizioterapeuta, cetinjski odbor Udruženja fizioterapeuta Crne Gore de 10. i 11. septembra u Osnovnoj školi “Njegoš“ i 11.septembra u Osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ održati predavanje za učenike sa ciljem da skrenu pažnju djeci o izbjegavanju loših životnih navika i na ulogu fizioterapeuta u očuvanju zdravlja kod djece. U Domu starih “Grabovac” u Risnu, 11.septembra će kotorski odbor Udruženja fizioterapeuta Crne Gore održati radionicu na temu “Fizioterapija u gerijatriji” u sklopu koje će se govoriti o radu fizioterapeuta sa starima, uslovima u kojima rade i kako unaprijediti terapijske procedure u gerijatriji, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika