Svijet

Obama: Možda se Putin predomisli

okobama
M
eđunarodna zajednica ne može da ćuti pred "varvarstvom" sirijskog napada hemijskim oružjem i neophodan je efikasan odgovor, izjavio američki predsjednik.

Obama: Možda se Putin predomisli
Portal AnalitikaIzvor

Barak Obama je to izjavio u Stokholmu, dodajući da je razgovarao sa švedskim premijerom.

"Ja sam razgovarao sa premijerom Švedske Fredrikom Rajnfeltom i mi smo se saglasili da pred takvim varvarizmom međunarodna zajednica ne može da ostane nijema", rekao je Obama, prenosi Rojters.

"Ja sam neko ko se protivio ratu u Iraku i nisam zainteresovan da ponovim greške kada smo zasnovali odluke na pogrešnim obavještajnim podacima", naglasio je Obama i dodao da vjeruje da će dobiti podršku Kongresa za napade na Siriju, prenio je AFP.

On je rekao da će nastaviti da bude na vezi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čak iako su njihovi odnosi "udarili u zid", prenio je AP.

Obama je rekao da se, iako Putin odbacuje ideju da je sirijski predsjednika Basar al Asad upotrijebio hemijsko oružje, nada da će ruski predsjednik promijeniti svoj stav.

Prema njegovim riječima, kredibilitet međunarodne zajednice i Kongresa dovedeni su u pitanje ako se ne bude reagovalo na napad hemijskim oružjem, kao i da će se to ponoviti ako se sada ne odgovori efikasno na tako nešto.

Obama je jutros doputovao u Stokholm, gdje se u okviru trodnevnog boravka u Evropi sastaje sa švedskim premijerom Fredrikom Rajnfeltom i kraljem Gustavom Šesnaestim.

Obama je prvu bilateralnu posejtu nekog američkog predsjednika Švedskoj naknadno unio u raspored kada je otkazao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je trebalo da bude održan u Kremlju uoči samita G-20 u Sankt Peterburgu, prenijela je agencija AP.

(B92)

 

Portal Analitika