Politika

OEBS: Soareš i Kanerva imenovani za šefove misije za predsjedničke izbore u Gruziji

OEBS01
N
a preporuku predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranka Krivokapića, šef OEBS-e kancelarije i i ukrajinski ministar spoljnih poslova Leonid Kožara danas je imenovao Žoao Soareša (MP, Portugalija) na funkciju OEBS-ov specijalnog koordinatora i vođu OEBS-ove posmatračke misije na predsjedničkim izborima 27. oktobra u Gruziji, saopšteno je Portalu Analitika iz OEBS-a.

OEBS: Soareš i Kanerva imenovani za šefove misije za predsjedničke izbore u Gruziji
Portal AnalitikaIzvor

Ova misija će uključiti delegacije PS OEBS-a, kao i OEBS-ove kratkoročne posmatrače predložene od strane država članice OEBS.

"Kao izborni posmatrač, idemo u Gruziju da pratimo proces, a ne da sudimo o rezultatu", izjavio je Soareš nakon njegovog imenovanja. "Konkretno, mi ćemo posmatrati kako se odvija izborni proces i da li je u skladu sa zakonima ove zemlje i njenih obaveza vezanih za izbore kao država učesnica OEBS-a."

Prošlog mjeseca, finski poslanik Ilka Kanerva je imenovan da vodi delegaciju u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a za posmatranje izbora.

"Čast mi je da služi kao šefa delegacije PS OEBS-a za posmatranje predstojećih gruzijskih predsjedničkih izbora", rekao je Kanerva. "Prepoznajući značaj ovog glasanja za narod Gruzije, radujem se snažnoj i mirnoj kampanja u kojoj su svi akteri su u mogućnosti da se takmiče na ravnopravnim osnovama."

Kanerva, bivši ministar inostranih poslova Finske i predsedavajući OEBS-u-Office, trenutno radi kao šef delegacije Finske u PS OEBS-a. Bio je poslanik od 1975, a pokrivao je i funkcije ministra saobraćaja, ministra za rad, zamjenika premijera i prvog potpredsednika parlamenta.

Soareš, bivši predsjednik PS OEBS-a, nedavno je bio OEBS Specijalni koordinator za izborne posmatračke misije prošle godine u SAD, a kao šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a posmatrao je albanske parlamentarne izborime u junu 2013. Soareš je zamjenik šefa OEBS Portugala delegacije PS i kao član Ad Hoc Komiteta na temu transparentnosti i reformama u OEBS.

PS OEBS je do sad pratio devet izbora u Gruziji od 1995. Predsjednik PS OEBS Krivokapić boraviće u predizbornu posjetu zemlji u periodu 16-18 septembra i tom prilikom će se sastati  sa izbornim zvaničnicima, učesnicima u izbornom procesu i predstavnicima civilnog društva.

Od 1993.godine PS OEBS je rasporedila više od 4.000 parlamentarca da posmatraju izbore u preko 125 država.

 

 

Portal Analitika