Društvo

FZO: Roditelji djece sa oštećenim sluhom treba da se obrate nama, a ne medijima

0409fondzdravstvaok
P
ovodom informacija  u pojedinim štampanim medijima da neki roditelji i članovi porodica  skupljaju sredstva za potrebe ugradnje kohlearnih implanta za njihovu djecu, obavještavamo javnost da je danas tim ljekara otorinolaringologa  iz bolnice „Danilo Prvi” sa Cetinja, ugradio četvrti po redu kohlearni implant iz kvote ovih elektronskih uređaja, namijenjenih za potrebe djece kojima je postavljena indikacija za ugradnju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, saopšteno je Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

FZO: Roditelji djece sa oštećenim sluhom treba da se obrate nama, a ne medijima
Portal AnalitikaIzvor

“Implant je ugradjen osmogodišnjoj djevojčici M.J. iz Bijelog Polja, a kako njoj, tako i šestogodišnjem M.R. iz Nikšića kome je  ugrađen  kohlearni implant 16. maja u cetinjskoj bolnici i za njih je Fond za zdravstveno osiguranje  snosio kompletne troškove operacije.  Takođe, Fond za zdravstveno osiguranje je obezbijedio sredstva za nabavku ovih, ali i ostalih šest kohlearnih implatanata. Napominjemo da su nakon utvrđenih indikacija od strane Konzilijuma za ugradnju kohlearnih implanata, na odjeljenju za ORL u Institutu za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore ugrađena  još četiri implanta za koje je na osnovu tenderske procedure  sredstva u iznosu od 119, 2 hiljada eura obezbijedio Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Ovome treba dodati da se rehabilitacija, koja traje oko dvije godine, za jednu osobu kojoj je ugrađen implant kreće od 10.000 do 15.000 eura, čije troškove takođe snosi fond”, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da se kohlearni implant  ugrađuje osobama sa teškim i ekstremnim senzorineuralnim oštećenjem sluha ili „nervnom gluvoćom".

“Senzorineuralni gubitak sluha proizilazi iz nestalih ili oštećenih senzornih ćelija u kohlei i uglavnom je trajan. To je elektronski uređaj koji premošćava nestale ili oštećene ćelije i prenosi električnu stimulaciju direktno na vlakna slušnog nerva. Na 1.000 djece troje se rađa sa oštećenim sluhom, a kod prijevremeno rođenih mališana taj broj je još veći. Ovim želimo da još jednom podsjetimo ukupnu crnogorsku javnost da se  roditelji djece sa oštećenim sluhom kojima se utvrdi indikacija za ugradnju kohlearnih implanata od strane ljekara specijalista i Konzilijuma za ugradnju tih elektronskih uređaja ne obraćaju medijima za prikupljanje sredstava, već ispoštuju proceduru u skladu sa pomenutim Pravilnikom kako bi o trošku Fonda obavili ovu skupu  operaciju , a veoma značajnu za djecu sa problemima sluha”, naglašava se u saopštenju, uz najavu da će uskoro biti  raspisan novi tender za nabavku kohlearnih implanta u 2013. godini.

Portal Analitika