Zanimljivosti

Solarna eklipsa na Marsu (VIDEO)

0409marssss
R
over “Kjuriositi” snimio je do sada najoštriju i najdetaljniju fotografiju solarne eklipse na Marsu ikad načinjenu.

Solarna eklipsa na Marsu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

“Kjuriositi” je 369. dana svog boravka na crvenoj planeti fotografisao prolazak Fobosa, većeg od dva Marsova mjeseca, direktno ispred Sunca.

Fobos ne prekriva Sunce u potpunosti, gledano sa površine Marsa, pa je ovo pomračenje Sunca ono što mi na Zemlji zovemo - prstenasto.

“Kjuriositi” je snimio fotografije sa tri sekunde razmaka.

S obzirom da se eklipsa pojavila usred dana na “Kjuriositijevoj” lokaciji na Marsu, Fobos je bio maltene direktno iznad, bliži roveru nego što bi bio da se pomračenje dogodilo ujutro ili kasnije popodne. Zbog toga je i silueta Fobosa veća u odnosu na Sunce, najpribližnije totalnoj eklipsi kakva je moguća na Marsu.

Fobosov prečnik je manje od jedan odsto našeg Mjeseca, i iznosi 22 kilometara. Njegova orbita udaljena je od površine crvene planete “svega” oko 6.000 kilometara. Toliko je blizu Marsa da se ne može uvijek vidjeti na nekim lokacijama na četvrtoj planeti od Sunca.

Fobos se približava Marsu - 1,8 metara svakih 100 godina. Prema toj stopi kretanja, ili će se zabiti u Mars za oko 50 miliona godina, ili će se razbiti u prsten. Glavno obilježje ovog mjeseca je 10 kilometara širok krater Stikni (Stickney).

Prošlog mjeseca “Kjuriositi” je prvi put fotografisao prelazak Fobosa preko manjeg Marsovog mjeseca Deimosa.

“Kjuriositi” je sletio na Mars avgusta prošle godine na dvogodišnju misiju, u potrazi za vanzemaljskim životom ili postojanjem uslova za isti. Rover se trenutno kreće ka planini Šarp, gdje će ispitati niže slojeve pet kilometara visoke planine.

Blic

Portal Analitika