Društvo

Arheolozi u Rvašima: Što krije Vezačka pećina?

0409pecina1
D
a brojni lokaliteti u Crnoj Gori kriju još mnogo tajni potvrđuju nova istraživanja dvije pećine u cetinjskoj opštini, koje ovih dana istražuje međunarodni tim arheologa. U Rvašima je ovih dana živo jer arheolozi sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Filozofskog fakulteta u Beogradu i Centra za konzervaciju i arheologiju sa Cetinja otkrivaju tajne Vezačke pećine, a paralelno se istražuje i pećina u selu Prevlaka.

Arheolozi u Rvašima: Što krije Vezačka pećina?
Portal AnalitikaIzvor

Mr Dejan Gazivoda, arheolog i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Centra za konzervaciju i arheologiju kaže za Portal Analitika da je 2011. godine vršeno rekognosciranje cetinjske opštine kada je utvrđeno da ove pećine mogu biti zanimljive za arheologe i zahvaljujući međunarodnom ugovoru koji je Centar potpisao sa Univerzitetima u Londonu i Beogradu tokom narednih pet godina one će se kontinuirano istraživati.

04pecina2tekst

“Osamdesetih godina takođe je sondirana Vezačka pećina i utvrđeno je da sadrži kulturni sloj. Istraživanja koja ćemo raditi pružiće više saznanja o neolitu u Crnoj Gori, kaže Gazivoda.

Na trerenu je ekipa naših i stranih arheologa, tu su istraživači iz Engleske i Beograda, a istraživanjima rukovodi mr Dejan Gazivoda iz Centra na Cetinju. Tu su i arheolzi Nikola Borovinić i Srđan Delić, kao i arhitektonski tehničar Vesna Popović. Ispred londonskog Univerziteta nosilac projekta je dr Mark Vander Liden, a iz Beograda prof. dr Dušan Mihailović.

0409pecinatekst

Što kriju Vezačka pećina u Rvašima i ona u selu Prevlaka arheolozi će istraživati narednih petnaestak dana, a istraživanja će, kako je predviđeno ugovorom, biti nastavljena iduće godine.

 

Portal Analitika