Abiznis

Slovenija: Gubitak banaka u prvom polugodištu 215,6 miliona EUR

49banka_slovenije
S
lovenačke banke su u prvom ovogodišnjem polugodištu smanjile operativne troškove šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što nije bilo dovoljno da se pokriju gubici zbog manjih prihoda i slabljenja sposobnosti komitenata.

Slovenija: Gubitak banaka u prvom polugodištu 215,6 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor



U prvih šest mjeseci ove godine iznos loših kredita u slovenskom bankarskom sistemu porastao je 600 miliona EUR na 7,5 milijardi EUR. U istom periodu troškovi revalorizacije i rezervacija porasli su više od 300 miliona EUR na 4,47 milijardi EUR, prenosi Banka magazin.

Tako je slovenački bankarski sistem prvo polugodište završio s 240 miliona EUR gubitka prije oporezivanja, odnosno s neto gubitkom od 215,6 miliona EUR, što je 8,8 puta više od gubitka iskazanog na polugodištu prošle godine.

Banke su suočene i s padom prihoda. U prvih šest mjeseci neto prihodi od kamata pali su za petinu u poređenju s istim prošlogodišnjim periodom, na 380 miliona EUR. Nekamatni prihodi pali su više od 40 odsto, ispod 200 miliona EUR.

Marža za finansijsko posredovanje od juna prošle godine do kraja istog mjeseca ove pala je s 3,35 odsto na 2,55 odsto. Prinos na aktivu krajem juna bio je negativan, minus 1,06 odsto, kao i povrat na kapital, minus 12,8 odsto.

U junu su banke usporile i otplatu duga prema bankama u inostranstvu. Nakon intenzivnog razduživanja tokom proteklih mjeseci, u junu su stranim bankama otplatile manje od osam miliona EUR duga, koji sada iznosi skoro 6,5 milijardi EUR.

U narednih godinu slovenačkim bankama, većinom u stranom vlasništvu, na naplatu dolazi 1,7 milijardi EUR duga, što je više od petine ukupnog duga prema stranim bankama. To je ipak manje od iznosa na polugodištu prošle godine, kada je bankama na naplatu dolazilo oko 30 odsto duga prema stranim bankama.

Usprkos usporenoj otplati duga prema stranim bankama, banke nijesu pojačale kreditiranje. Samo u junu krediti ekonomiji su pali skoro 200 miliona EUR, na 15,6 milijardi EUR. U prvih šest mjeseci pad iznosi 875 miliona EUR.

U junu je smanjen i iznos kredita domaćinstvima, 20 miliona EUR na 8,7 milijardi. Ukupni pad u ovoj godini veći je od 180 milijuna EUR. S druge strane, depoziti stanovništva porasli su u junu 20 miliona EUR, ali krajem juna su bili 300 miliona EUR niži nego na kraju prošle godine.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika