Abiznis

Vol strit u plusu

49vst
C
ijene akcija na Vol stritu /Wall Streetu/ u utorak su umjereno rasle, jer su vodeći republikanski poslanici u američkom Kongresu obećali podršku predlogu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Baraka /Barack/ Obame o vojnom napadu na Siriju.

Vol strit u plusu
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones indeks ojačao je 0,16 odsto na 14.833 boda, S&P 500 je porastao 0,42 odsto na 1.639 bodova, a Nasdaq 0,63 odsto na 3.612 poena, prenosi Capital.ba.

Na početku trgovanja cijene akcija su porasle i više od jedan odsto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Prema izvještaju Instituta za menadžere nabavke, njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u ojačao je u avgustu više nego što se očekivalo, s 55,4 poena na 55,7 bodova, najviši nivo od juna 2011. godine.

Na jačanje američke ekonomije ukazuje i rast potrošnje u građevinarstvu u julu od 0,6 odsto, što je takođe više nego što su analitičari u anketi Rojtersa /Reutersa/ očekivali.

Ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije moglo bi navesti američku centralnu banku – Federalne rezerve (FED) na smanjenje podsticajnih monetarnih mjera već u septembru, ali ulagače trenutno više brine sirijska kriza.

Početni dobici akcija postupno su splasnuli, jer su vodeći republikanci podržali predlog Obame o vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio sirijski predsjednik Bašar al Asad /Bashar al-Assad/ zbog napada hemijskim oružjem na stanovništvo.

Američki Kongres trebao bi da počne da radi 9. septembra, pa bi tada mogla biti donijeta odluka o napadu na Siriju.

„Ulagači su nesigurni zbog sirijske krize i čekaju odluku kakva god ona bila. Dok tržište ne dobije nešto konkretnije, uspon cijena akcija biće upitan, a pritisak na prodaju snažan“, kazao je strateg u kompaniji TD Ameritrade, J. J. Kinahan.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene od 30 odsto, u utorak je bila akcija Nokije /Nokia/, nakon što je softverski div Majkrosoft /Microsoft/ ponudio 7,2 milijarde USD za kupovinu mobilnog poslovanja te finske kompanije, koja je nekad bila lider na tržištu mobilnih telefona. Akcija Majkrosofta pojeftinila je, pak, 4,6 odsto.

Pala je, 1,1 odsto, i cijena akcije Vodafonea, nakon što je Verizon Communications pristao za 130 milijardi USD da otkupi udio tog britanskog telekomunikacionog diva u njihovoj zajedničkoj kompaniji Verizon Wireless. Akcija Verizona pojeftinila je 2,9 odsto.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika