Društvo

Saobraćajci neće moći da praštaju brzu vožnju i čašicu

49na
S
aobraćajni policajci više neće moći da gledaju kroz prste vozačima koji prekorače brzinu ili voze u alkoholisanom stanju, jer su dobili novu opremu sa memorijom, koja će biti provjeravana nakon završetka radnog dana.

Saobraćajci neće moći da praštaju brzu vožnju i čašicu
Portal AnalitikaIzvor

"Trudimo se da smanjimo broj povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama i da spriječimo moguće zloupotrebe od službenika policije", kazao je rukovodilac Ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici Ilija Janjušević Vijestima.

On je dodao da su nabavili šest novih, najsavremenijih alkometara tipa 'dreger", sa ugrađenom memorijom i globalnim pozicionim sistemom (GPS).

"Sa novom opremom smanjuje se mogućnost svake zloupotrebe od strane službenika policije. Oni vozači koji budu testirani, a kojima bude utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, moraće biti sankcionisani, neće imati mogućnost da policajac iz nekog razloga ne napiše prekršajni nalog ili prijavu protiv takvog vozača", rekao je Janjušević i dodao da su dobili i tri nova laserska radara.

Prema njegovim riječima novi radari mogu da pokažu da li vozila imaju ometač, ali i brzinu onih vozila koja imaju ometač.

Janjušević je istakao da će policija i dalje nastaviti akcije u vezi sa najtežim prekršajima upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine kretanja, preticanje preko pune linije...

"Poseban akcenat stavljamo kod pasivne bezbjednosti, i to na obezbjeđenje sigurnosnih pojaseva i kod vozača i suvozača. Svjedoci smo da u nekom prethodnom periodu pet odsto vozača nije koristilo sigurnosne pojaseve. Sad, prema našim procjenama, 70 do 80 odsto vozača koristi sigurnosne pojaseve, što je za svaku pohvalu", rekao je Janjušević.

Dodao je da će, upkos tome, policija i dalje vršiti kontrolu i bez izuzetaka sankcionisati ovu vrstu prekršaja, "jer se time smanjuje broj povrijeđenih i poginulih lica".

Izvor: ND Vijesti, CdM

 

Portal Analitika