Abiznis

Stamatović: Činimo sve da sačuvamo ugovor s Mađarima

49st
M
enadžment Rudnika boksita Nikšić in­tenzivno pregovara sa ma­đarskim Vagon inpcksom o odgađanju raskida ugovora o isporuci rude, saopštioje Po­bjedi Vladin predstavnik u Odboru direktora nikšićkog preduzeća Predrag Stamato­vić piše Pobjeda.

Stamatović: Činimo sve da sačuvamo ugovor s Mađarima
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor sa mađarskom kom­panijom biće, kako je najavlje­no ranije, raskinut ukoliko hit­no ne bude prekinuta blokada, a time ugrožena reorganizacija preduzeća.

-  U toku su pregovori sa mađarskim partnerom. Mi iz dana iz dan pokušavamo da prolongiramo raskid ugovora koliko god je to u našoj moći -rekao je Stamatović. Ugovor sa Vagon inpeksom garantuje prihod kompaniji veći od deset miliona eura, a trebalo bi da obezbijedi eksploataciju boksita u narednim godinama i posao za realno najveći mogući broj radnika. I u Ministarstvu ekonomije smatraju da je poštovanje ugovora sa Vagon inpeksom šansa za opstanak Rudnika boksita i da stečaj,kao opcija, ne zavisi od volje Vlade.

- Blokada isporuke rude iz Rud­nika boksita Nikšić dovodi do raskida postojećih ugovora i onemogućava realizaciju novih, što vodi ka gašenju kom­panije. S druge strane, kroz poštovanje ugovorenih rokova,čak i u slučaju stečaja, po važećoj legislativi postoji mogućnost organizovanja proizvodnje, obezbjedenja zarada i očuvanja optimalnog broja radnih mjesta, na osnovu odluka stečajne uprave, po principu, kao što je javnosti poznato, po kojem je već spro­veden stečaj u nekim nikšićkim preduzećimn - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da u situ­aciji u kojoj su Rudnici postoji prijetnja od uvođenja stečaja i to je realnost sa kojom se kom­panija suočava već duže vri­jeme po osnovu neisplaćenih kredita prema bankama. - Dakle, to je opcija koja ne za­visi od volje Vlade Crne Gore. Od isporuke ugovorenih količina rude, dakle, zavisi ne samo obezbjedenje sredstava za zarade, već i budućnost kompanije, nezavisno od budućeg načina reorganizacije Rudnika - saopšteno iz Minis­tarstva ekonomije.

Portal Analitika