Društvo

Završeno Ljeto u Prijestonici

49rijeckanocok
O
vogodišnje izdanje tradicionalnog kulturno-zabavnog programa Ljeto u Prijestonici, koje je trajalo dva mjeseca, uspješno je završeno za vikend, a događaj je ispratilo blizu 34 hiljade posjetilaca.

Završeno Ljeto u Prijestonici
Portal AnalitikaIzvor

Iz Kabineta gradonačelnika Prijestonice saopšteno je da je u okviru programa organizovano više desetina manifestacija, kako na gradskom, tako i u naseljima na seoskom području. 

“Događaj je ispratilo blizu 34 hiljade posjetilaca, što je dosadašnji rekord kada je riječ o Ljetu u Prijestonici, a ulaz na sve manifestacije je bio besplatan”, navodi se u saopštenju.

Uz brojne stanovnike Cetinja, znatan dio posjetilaca Ljeta u Prijestonici ove godine činili su i gosti iz drugih crnogorskih gradova, kao i strani turisti.

Najposjećeniji su bili muzički događaji, kao što su Rojal mjuzik /Royal Music/ festival i Cucka jeka. Uz to, tokom Ljeta u Prijestonici nastavljena je tradicija u pogledu organizacije festivala Cetinje džez /Jazz/ Fest i Espressivo.

"Kada je riječ o događajima na seoskom području, uz treću Cucku jeku, najviše pažnje plijenila je novouspostavljena Riječka noć i već tradicionalno Njeguško kulturno ljeto, u okviru kojeg su i ove godine upriličene Viteške igre Crne Gore i Njeguška trpeza", navodi se u saopštenju.

Među zapaženijim umjetničkim događajima, kako se dodaje, bila je i druga Cetinjska likovna kolonija, ali i nedavni koncert Cetinjani i prijatelji Lovćenu u čast.

Uz umjetničke sadržaje, Ljeto u Prijestonici ove godine je imalo i svoj sportski dio. Najviše pažnje izazvalo je Veče boksa na Ljetnjoj pozornici, kao i premijerno izdanje Strit /Street/ basket turnira Cetinje 2013 u Parku 13. jul.

Ove godine, prvi put upriličen je i Sajam suvenira u Njegoševom parku, a Ljeto u Prijestonici otvoreno je tradicionalnim petrovdanskim okupljanjem Miris lipa i meda.

Programom Ljeto u Prijestonici bilo je obuhvaćeno još niz programa koji su u bitnoj mjeri obogatili kulturnu scenu prijestonog grada.

U okviru Ljeta u Prijestonici na području Cetinja, između ostalih, prvi put su nastupili kultni rok sastavi Van Gog /Gogh/, Kerber, Zabranjeno pušenje i Osvajači, a sa Cetinjankama i Cetinjanima i ove je godine bila Tereza Kesovija.

"Raznovrsnost i kvalitet manifestacija, dobra organizacija događaja, a prevashodno posjeta i brojna renomirana imena koja su nastupila pred cetinjskom publikom, potvrđuju da Ljeto u Prijestonici spada u red vodećih kulturno - zabavnih smotri u državi", navodi se u saopštenju.

Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija tog grada, koji su organizovali manifestaciju, zahvalili su svim posjetiocima i učesnicima programa, kao i brojnim partnerima u organizaciji događaja.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika