Kultura

Sjutra počinje 2. Međunarodni festival lutkarstva u Podgorici

0409lutkarski
Č
etiri predstave u tri crnogorska grada biće izvedene na 2. Međunarodnom festivalu lutkarstva koji će sjutra u 20 časova početi u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici.

Sjutra počinje 2. Međunarodni festival lutkarstva u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Festival će otvoriti „Crvenkapa“ Lutkarskog pozorišta „Šćućkin“ iz Nikšića, koja je nagrađena 21. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, u okviru ovogodišnjeg Kotor Arta.

Dan kasnije, u istom prostoru će u dva termina – od 18 i 20 časova – Dečje pozorište iz Kragujevca izvesti „Labudovo jezero“. Za 7. septembar je najavljena „Snjeguljica“ Mini teatra iz Ljubljane, dok će posljednjeg dana festivala Teatar za deca i mladinci iz Skoplja igrati komad „Makedonska prikazna“.

Iz organizacije festivala dodaju da će po jedna predstava biti izvedena u Tivtu i Nikšiću, a ulaz na sve predstave je i ove godine besplatan.

Kako je Međunarodni festival lutkarstva takmičarskog karaktera, njegov žiri će odlučivati o dobitnicima Grand Prix-ja za najbolju predstavu u cjelini, zatim nagrada za najbolju režiju, estetsko-tehnološko rješenje lutaka, scenografiju i muziku, kao i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo.

Međunarodni Stručni žiri čine glumica i direktorica Dečjeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši, scenografkinja Hristina Nedeva iz Sofije i crnogorska glumica Jelena Nenezić – Rakočević.

Osim stručnog, postoji i Dječji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu, i čine ga podgorički osnovci, polaznici Školice glume „DC klub“: Andrej Dlabač, Andrija Vojinović, Anja Bukvić, Bodin Šaranović, Darja Miljanić, Dina Nikolić, Iva Burić, Kristina Vujičić, Ksenija Brinić, Lea Bulatović, Maja Plazinić, Marija Jovićević, Matija Đaletić, Mia Bulatović, Novak Nikolić, Petar Radusinović, Tara Popović i Viktor Dlabač.

Organizatori festivala podsjećaju da je festival prošle godine posjetilo sedam hiljada gledalaca. Ipak, ove godine je skromniji u svom sadržaju, pa će izostati prateći program.

Drugi međunarodni festival lutkarstva održava se pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš, a pomogli su ga, pored ostalih, Ministarstvo prosvjete i sporta, kompanije Crnogorski Telekom, Voli, Čelebić, Porto Montenegro, Željeznički prevoz Crne Gore, Pobjeda, kafe Grand, zatim Agencija za elektronske medije, Komisija za hartije od vrijednosti i volonteri.

Portal Analitika