Svijet

Lideri obije stranke u Kongresu podržali Obamin plan napada na Siriju

0309kongres
P
oziv američkog predsjednika Baraka Obame da izvrši vojni napad na Siriji danas je dobio na značaju, kada su čelnici obije stranke u Kongresu objavili kako su uvjereni da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad koristio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda i da Sjedinjene Države treba da odgovore, prenosi Klix.ba.

Lideri obije stranke u Kongresu podržali Obamin plan napada na Siriju
Portal AnalitikaIzvor

Republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bener pojavio se nakon sastanka u Bijeloj kući i izjavio novinarima:

- Ovo je nešto što Sjedinjene Države, kao zemlja, trebaju da učine. Vjerujem da bi moje kolege trebalo da podrže ovaj poziv.

Čelnik republikanske većine Erik Kantor i čelnica Demokratske stranke u Predstavničkom domu Nensi Pelozi izjavili su da će podržati Obamu jer SAD imaju uvjerljive argumente da je u interesu nacionalne sigurnosti da spriječi korištenje oružja za masovno uništenje. Pelozi je naglasila da Amerikanci treba da čuju više dokaza koji bi ih uvjerili da je vojna akcija neophodna.

- Nadam se da je američki narod uvjeren u to. Ovo je ponašanje koje je izvan normi civilizovanog ljudskog ponašanja i na njega se mora odgovoriti –  izjavila je ona.

Obama se sastao s desetak poslanika u Bijeloj kući kako bi insistirao na opravdanosti vojnog udara koji imaju za cilj da onesposobe Asadova postrojenja za korištenje hemijskog oružja. Američki predsjednik izjavio je kako je uvjeren da će Kongres odobriti udare i pokušao je da uvjeri javnost da je angažman u Siriji „proporcionalna i ograničena“ mjera.

- Ovo nije Irak, ovo nije Afganistan – precizirao je Obama.

Portal Analitika