Abiznis

Direktor "Lenova" dao radnicima svoj bonus od tri miliona dolara

0309lenovo
J
ang Juanćing
, izvršni direktor grupacije „Lenovo“, najvećeg svjetskog proizvođača personalnih kompjutera, saopštio je da će već drugu godinu zaredom sa radnicima kompanije podijeliti najmanje tri miliona dolara svog bonusa, prenosi Blic.

Direktor "Lenova" dao radnicima svoj bonus od tri miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Prema pismu koje je jednom broju zaposlenih uputila Đina Ćijao, viši potpredsjednik odjeljenja za ljudske resurse „Lenova“, oko 10.000 radnika će ovog mjeseca primiti dodatak kao priznanje za svoj doprinos. Sadržaj ovog cirkularnog pisma potvrdio je i portparol kompanije Džefri Šefer, koji tvrdi da će ukupno biti isplaćeno oko 3,25 miliona dolara.

Pod vođstvom 48-godišnjeg Janga Juankinga, koji se i prethodne godine odrekao tri miliona dolara svog bonusa, „Lenovo“ je u drugom kvartalu po rezultatima nadmašio svog konkurenta „Hjulit Pakard“ (Hewlett Packard).

Prema riječima Kirka Janga, jednog od direktora „Barklejsa“ (Barclays) u Hong Kongu, pojava da neko do rukovodilaca zaposlene nagradi svojim ličnim novcem od bonusa je rijetka, naročito među predsjednicima kineskih kompanija. Ali Jang, kako se u poslatom memorandumu naglašava, „vjeruje da je to njegova odgovornost kao jednog od vlasnika kompanije i mogućnost da kao lider obezbijedi da svi zaposleni shvate uticaj koji imaju stvaranju 'Lenova'“.

Bonuse su dobili radnici „Lenova“ u 20 zemalja, mada se 85 odsto njih nalazi u Kini. Prosječna mjesečna zarada u kompaniji iznosi oko 325 dolara, što odgovara uobičajenoj zaradi gradskog radnika u Kini koja je, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, u maju ove godine iznosila 392 dolara.

Jang je prošle godine svojim radnicima isplatio 14,6 miliona dolara, uključujuči i bonuse od 4,23 miliona i dugoročne podsticaje u iznosu od 8,94 miliona. Prema izveštajima, on raspolaže sa 744 dionica ove kompanije, odnosno 7,1 odsto udjela u akcijama.

„Lenovo“ ima ukupno 35.000 radnika širom svijeta, a bonusi koje je Jang poklonio otišli su uglavnom radnicima u proizvodnji, koji su plaćeni po satu i nemaju pristup drugim programima za bonuse i povlastice.

Foto: scmp.com

Portal Analitika