Region

Milanović o incidentu u Vukovaru: Rat je gotov, prihvatite to!

0309milanovic
M
olim sve one koji su ovih dana na jedan, i po meni i po zakonu, neprihvatljiv način protestovali, da naprosto prihvate to da je rat gotov, poručio je Zoran Milanović u prvom zvaničnom komentaru događaja u Vukovaru, u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju.

Milanović o incidentu u Vukovaru: Rat je gotov, prihvatite to!
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Hrvatske je potcrtao da je od Zakona o amnestiji prošlo više od 20 godina i da „Hrvatska u pobjedi mora pokazati velikodušnost, a u miru dobru vjeru i dobru volju, te poštovati zakone“. On je dodao da ne može konkretno da optuži HDZ za jučerašanji incident, „ali jasno je da na toj stranci leži sva odgovornost“.

- HDZ je politički odgovoran za ovo. Ne mogu da optužim HDZ da je nagovorio ljude da čekićima razbijaju table, da razbijaju državnu imovinu, da - u suštini - napadaju policajce... Ne mislim da je HDZ to direktno napravio, ali politička odgovornost je ogromna. Cijeli dan ih nije bilo! Dakle, cijeli dan su gospoda iz državnog vrha HDZ-a izbjegavali odgovornost i komentar. I to prepuštali lokalnim kabadahijama.

Milanović je potvrdio da nema mogućnosti da se odgodi postavljanje dvojezičnih ploča.

- Nažalost, ili na sreću - nema. Dakle, nekome je to nažalost, meni to nije na sreću. Ja mogu da shvatim i prihvatim da jedan broj ljudi nije oduševljen time, ali ako ćemo biti civilizovana država, koja štiti nacionalne manjine, koja poštuje zakone, onda to moramo učiniti. I učinićemo - zaključio je Milanović.

Portal Index.hr izvještava da pripadnici hrvatske policije od jutros čuvaju dvojezične table u Vukovaru. Tokom prijepodneva je rganizovano još jedno okupljanje protiv postavljanja ovih oznaka, u kome je učestvovalo oko hiljadu ljudi. Protest je protekao u miru i novi je zakazan za sjutra.

Foto: hrt.hr, index.hr

0309vukovar1

Portal Analitika