Region

Srbija: Svaki drugi stanovnik koristi sedative

0309pilule
P
osljednja svjetska i evropska istraživanja govore da poremećaj strukture ličnosti ima gotovo svaka peta osoba, a u Srbiji se procjenjuje da oko 400.000 ljudi boluje od neke vrste mentalne bolesti, piše Blic.

Srbija: Svaki drugi stanovnik koristi sedative
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, u Srbiji ljekove za smirenje u velikoj mjeri koriste i potpuno zdrave osobe kad žele, recimo, da lakše prebrode neki svakodnevni problem.

Beogradski list dodaje da se i za najmanji stres u Srbiji je običaj da se popije po jedan lijek za smirenje. Takvim tempom, broj onih koji koriste te tablete iz godine u godinu raste. Prije 10 godina konzumiralo se sedam tableta po stanovniku, da bi do 2012. taj broj skočio na 20 do 30 tableta po osobi. Procjene su da takozvane anksiolitike u Srbiji koristi svaka druga osoba, a prošle godine je na recept izdato oko sedam miliona takvih kutija.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, 2012. godine izdato je o trošku fonda 6.932.840 pakovanja anksiolitika, u koje spadaju „bromazepam“, „dijazepam“, „lorazepam“, „ksalol“, „sedabenz“, „zaksol“, dok je godinu dana ranije na recept izdato 9.437.778 kutija ovih ljekova. Blic dalje navodi kako je ova statistika varljiva, pošto stručnjaci ukazuju da je tome doprinijela primjena novih propisa. Naime, krajem 2011. na stupio je na snagu propis po kome izabrani ljekar anksiolitike može da izdaje najduže tri mjeseca, a nakon toga mora da uputiti pacijenta kod psihijatra.

Portal Analitika