Kultura

Konkurs za mlade glumce za program narednog Berlinala

0309efp
M
inistarstvo kulture Crne Gore pozvalo je glumce mlađe od 32 godine, koji imaju iskustvo u glavnoj filmskoj ulozi, da se prijave na konkurs za učešće u programu Shooting Stars koji će biti realizovan na Berlinalu naredne godine.

Konkurs za mlade glumce za program narednog Berlinala
Portal AnalitikaIzvor

- Shodno statusu zemlje članice u European Film Promotion (EFP), Crna Gora pozvana je da nominuje kandidatata za učešće u programu Shooting Stars, koji će biti realizovan tokom Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2014. godine. Riječ je o jedinstvenoj panevropskoj inicijativi, uspostavljenoj 1998. godine, čiji je cilj predstavljanje potencijala mladih glumačkih talenata široj kinematografskoj javnosti.

Prema propozicijama EFP-a, pravo apliciranja imaju crnogorski glumci i glumice, ne stariji od 32 godine, koji su započeli karijeru i igrali glavnu ulogu u filmu koji je prvi put javno prikazan u periodu od mart 2012. do septembar ove godine. Takođe se potcrtava da se od kandidata očekuje napredno znanje engleskog jezika i odlučnost da sarađuje u medijskim aktivnostima, susretu sa međunarodnim kasting direktorima, fotografisanju sa sponzorima, kao i obavezno prisustvo u Berlinu od 7. do 11. februara naredne godine.

- Prednost će imati glumac odnosno glumica čija su uloga ili film nagrađeni u Crnoj Gori, odnosno ukoliko je njihov film dobro poznat - selektovan na različitim festivalima, prikazan u nekoliko zemalja - a posebno ako je nominovani kandidat radio na novijem filmu, kako bi se otvorile mogućnost za promociju. Predselekciju jednog kandidata u Crnoj Gori vrši Stručna komisija Ministarstva kulture, na osnovu ovog konkursa, a shodno pravilima EFP – ističu iz Ministarstva kulture.

Aplikacioni formular je neophodno dostaviti do 19. septembra na adresu Ministarstva. Više detalja o obaveznim prilozima biografiji i aplikacioni formular mogu se naći na posebnoj internet stranici Ministarstva kulture.

Predselekciju jednog kandidata u Crnoj Gori vrši Stručna komisija Ministarstva kulture, shodno pravilima EFP, i ti rezultati biće poznati do 27. septembra.

O finalnom izboru kandidata odlučuje međunarodni ekspertski žiri European Film Promotion-a. Ukoliko crnogorski kandidat bude odabran, Ministarstvo kulture pokriće troškove puta, boravka i svih promotivnih aktivnosti EFP-a.

Portal Analitika