Kultura

PURGATORIJE: Najbolji "Odisej", specijalna nagrada za "Filomenu"

purgatorije
D
rama „Odisej“ nastala u koprodukciji sedam regionalnih pozorišta, najbolja je predstava 8. Purgatorija, odlučio je žiri te manifestacije većinom glasova.

PURGATORIJE: Najbolji "Odisej", specijalna nagrada za "Filomenu"
Portal AnalitikaIzvor

Predstavi „Filomena Marturano“ Gradskog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu iz Tivta, jednoglasno je pripala specijalna nagrada za umjetničko dostignuće na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog teatra. U obrazoloženju se ističe da je nagrada dodijeljena „kao poseban doprinos na istrajavanju u izboru mediteranskih tema i namjeri da se doprinese specifičnosti koncepta Festivala“.

Tako je sinoć odlučio žiri, kojim je predsjedavao teatrolog dr Darko Antović, a činili su ga još producent Zoran Živković, glumica Vesna Vujošević, reditelj Petar Pejaković i dramaturg i publicista Dragana Tripković, nakon osam predstava odigranih u zvaničnoj selekciji tivatskog festivala.

Najbolji komad, „Odisej“, zajednički su producirali Kazalište Ulysses sa Briona, Gavella iz Zagreba, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Atelje 212 iz Beograda, Sterijino pozorje iz Novog Sada i Teatra na navigatorot iz Skoplja. U naslovnoj ulozi predstave je Ozren Grabarić, kome je jednoglasno pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje ovogodišnjih Purgatorija. Na isti način žiri je donio odluku o najboljoj glumci - Elizabeti Kukić, koja je tumačila glavnu ulogu u „Gospođi ministarki“ Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Saši Torlakoviću, koji je tumačio lik Tomasa Mana u predstavi „Čarobnjak“ Narodnog pozorišta iz Sombora, većinom glasova žirija je pripala nagrada za glumačku bravuru.

Pozorišna nagrada Ivana Tomičić koju dodjeljuje tivatski Centar za kulturu, ove godine je dodijeljena Anđelki Kovačić, poslovna sekretarica i blagajnici te tivatske institucije kulture „za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza“.

Portal Analitika