Društvo

Kozmodet: Manja potrošnja deterdženta čuva životnu sredinu

0309ZivotnaSredinaok
A
socijacija proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetike Kozmodet pokrenula je inicijativu kojom će promovisati održivi razvoj. „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente u zemljama Zapadnog Balkana“ treba da promoviše efikasniju upotreba resursa i upozna sa inovativnim kompakt deterdžentima za kućnu upotrebu. Cilj projekta je da se da se doprinese održivom razvoju i aktivnom angažovanju industrije deterdženata u zaštiti životne sredine u Crnoj Gori i podizanju svijesti potrošača o održivoj potrošnji.

Kozmodet: Manja potrošnja deterdženta čuva životnu sredinu
Portal AnalitikaIzvor


Inovativna tehnologija omogućava pranje iste količine veša sa manje od 100 grama kompakt deterdženta, u poređenju sa standardnom dozom deterdženta (125-150 grama). Kompakt deterdženti su napravljeni od istog materijala kao i standardni, ali njihova inovativna formula omogućava različitu koncentraciju aktivnih sastojaka, u manjim dozama. Očekuje se da će kompakt formula smanjiti potrošnju deterdženta za najmanje 33 procenta u težini i najmanje 25 procenata u zapremini, kaže se u saopštenju Kozmodeta.



NVO Green Home je pružila podršku inicijativi Kozmodeta uz obrazloženje da ona promoviše odgovorno ponašanje potrošača prema životnoj sredini.



„Upotrebom kompaktnih deterdženata, potrošači su motivisani da poboljšaju svoje navike u pranju na ekološki odgovorniji način, s obzirom na to da pranje iste količine veša sa manje vode i manjom dozom deterdženta omogućava uštedu energije i vode, pri čemu umanjena količina hemikalija dospijeva u vodu i prirodno okruženje. Inicijativa uključuje i promociju dodatnih mjera kao što su pranje na nižim temperaturama, punjenje mašine do vrha, proizvodnju i potrošnju tradicionalnih sredstava za pranje, što sveukupno podržava usvajanje navika održivog pranja i zaštitu životne sredine“, rekla je Nataša Kovačević, program koordinatorka za životnu sredinu iz NVO Green Home, navodi se u saopštenju Kozmodeta dostavljenom

Portalu Analitika

.

 

foto: simpogroup.com

Portal Analitika