Abiznis

Admiral markets: Počinje li burna jesen na valutnom tržištu?

eurusd_2.9.2013
N
akon dva mjeseca neprekidnog jačanja, euro je prošlog  vikenda napokon oslabio u odnosu na američki dolar te možda nagovijestio promjenu trenda. Kurs EUR/USD je prošle sedmice pao nešto više od 1 odsto te na platformama Admiral Marketsa, vodeće Forex brokerske kuće, trenutno iznosi 1,3208, ocijenjeno je iz Admiral Marketsa.

Admiral markets: Počinje li burna jesen na valutnom tržištu?
Portal AnalitikaIzvor

Vijesti koje su prošlog vikenda uticale na stanje na finansijskim tržištima su rast američkog BDP-a od 2,5 odsto u drugom kvartalu ove godine, što je bilo osjetno više od očekivanih 2,2 procenta te naravno situacija u Siriji. Svaka vijest o mogućoj vojnoj intervenciji ima uticaj na finansijska tržišta a najviše na cijenu nafte koja je bitna i za vrijednost američkog dolara, smatra analitičar tržišta Josip Kokanović.

Uz neizvjesnu situaciju na Bliskom Istoku u devetom mjesecu održati će se izbori u Njemačkoj koji su bitni za euro te dugoočekivani sastanak guvernera američkih Federalnih rezervi na kojem će se odučiti počinje li se sa smanjenjem opsega programa otkupa obveznica ili još ne.

- Uz sve očekivane događaje vjerojatno će dogoditi i nekoliko neočekivanih koji će utjecati na cijene finansijskih instrumenata pa možemo očekivati burnu jesen, navodi u analizi Kokanović.

Za ovu sedmice je najavljeno neuobičajeno mnogo bitnih vijesti za valutno tržište pa možemo očekivati nagle i velike pomake na gotovo svim valutnim parovima. Događaji koji će najviše biti u fokusu su konferencija za novinare Evropske centralne banke u srijedu te objava podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u petak.

- Uz to, centralne banke Britanije, Kanade i Australije objavljuju odluke o visini kamatnih stopa koje će takođe uticati na kurseve valuta navedenih zemalja. Budući da je prošlog  vikenda  prekinut trend slabljenja dolara u odnosu na euro i britansku funtu, a očekuje se aktivna jesen, moguće je da je ovo početak jačanja dolara u odnosu na ove dvije valute te nastavak jačanja u odnosu na australski, novozelandski i kanadski dolar, procijenio je Kokanović.

EUR/USD se nalazi na značajnom nivou potpore na 1,3200 te ukoliko je probije, moguće je da će brzim tempom nastaviti padati prema 1,3000 a dugoročno čak i ispod. Britanska funta se gotovo uvijek kreće u istom smjeru kao i euro, te ima veći potencijal za pad nego za rast. Trenutni nivo  od 1,5580 nije loša za prodaju i čekanje pada prema 1,5000 u odnosu na američki dolar.

Portal Analitika