Društvo

Počinje prinudna naplata saobraćajnih kazni

0309kaznesaobracajok
U
prava policije pojačala je saradnju sa Poreskom upravom- pored pasivnog registra uvodi se novi način naplate novčanih kazni zbog saobraćajnih prestupa, definisan Zakonom o prekršajima, izjavio je „Vijestima“ šef podgoričke saobraćajne policije Ilija Janjušević.

Počinje prinudna naplata saobraćajnih kazni
Portal AnalitikaIzvor

„Zakonom je definisana mogućnost prinudne naplate, ali do sada nije korišćena. U planu je da vrlo brzo počne da se koristi. Naime, policija će izdavati naredbu poslodavcu, kod kojeg radi vozač koji je počinio saobraćajni prekršaj, da mu se odbije od plate po osnovu počinjenog prekršaja i taj iznos prebaci na budžet države. Ovaj iznos ne može biti veći od trećine vozačeve plate“, rekao je Janjušević.

Pojasnio je da to važi za konačne i izvršne policijske prekršajne naloge, a ne za sve prekršajne prijave koje idu prema sudu za prekršaje.

„Radi se o više od 90 odsto prekršaja zbog saobraćajnih prestupa. Ukoliko u roku od osam dana vozač ne uloži žalbu na prekršajni nalog, u tom slučaju on postaje izvršan, čime se stiču uslovi da se naredi poslodavcu da vozaču odbije od plate“, naveo je Janjušević.

Portal Analitika