Svijet

Tajni sastanak izraelskih i palestinskih pregovarača

palestina
I
zraelski i palestinski pregovarači tajno su se sastali tokom vikenda, izjavio je palestinski zvaničnik, dodavši da nije do sada postignut nikakav preokret.

Tajni sastanak izraelskih i palestinskih pregovarača
Portal AnalitikaIzvor

Runda pregovora održana je u subotu uveče između Izraelaca i Palestinaca, što je četvrti sastanak od kako su pregovori obnovljeni prije nešto više od mjesec dana, rekao je taj anonimni zvaničnik.

On je najavio da će se još jedan sastanak održati sjutra, po svoj prilici, optuživši Izrael da nije spreman ni za kakav napredak. Isti izvor nije objelodanio kada i gdje se očekuje taj sastanak. 
Bliskoistočni pregovori obnovljeni su krajem jula u Vašingtonu, zahvaljujući intenzivnim diplomatskim naporima SAD. Pregovori sada teku pod medijskom blokadom na zahtjev američkog državnog serektara Džona Kerija, koji je šest puta putovao u region da bi vratio dvije strane za pregovarački sto. 
Izrael je oslobodio 26 palestinskih zatvorenika koji su već dugo bili u zatvoru, pred prvi bilateralni sastanak u Jerusalimu 14. avgusta, podsjeća AFP. Ta zemlja će u ukupno četiri faze osloboditi 104 Palestinca, u zavisnosti od napretka u pregovorima. 
Međutim, jevrejska država je u isto vrijeme razljutila Palestince najavom da će izgraditi dodatnih 2.000 stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu. 

Portal Analitika