Svijet

RASMUSEN: NATO neće intervenisati u Siriji ali će braniti Tursku

rasmunsen
G
eneralni sekretar Severnoatlantskog pakta Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da će NATO zaštititi Tursku u slučaju napada iz Sirije, ali da nema planove da se direktno angažuje u toj zemlji zbog upotrebe bojnih otrova protiv pobunjenika.

RASMUSEN: NATO neće intervenisati u Siriji ali će braniti Tursku
Portal AnalitikaIzvor

"Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo Tursku, a time i našu jugoistočnu granicu", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u Briselu, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar je dodao da je NATO, kroz postavljanje raketa "patriot" u Turskoj i kroz konsultacije sa zemljama članica završio svoju ulogu u sirijskoj krizi, a da će zemlje članice svaka za sebe odlučivati o daljim koracima.

"Naš stav je jasan: napadi bojnim otrovima su nedopustivi i ne smiju se ignorisati, a svaka nacija će posebno odlučivati o angažmanu u Siriji u skladu sa demokratskom procedurom", izjavio je on.

Generalni sekretar je, međutim, dodao da bi ignorisanje nedavne upotrebe bojnih otrova u blizini Damaska poslalo opasnu poruku, jer bi ohrabrilo diktatore širom svijeta da bez straha od odmazde koriste hemijsko oružje.

"Na osnovu izvještaja koje sam vidio, lično sam sasvim ubijeđen da je sirijska vlada odgovorna za napade gasom", rekao je Rasmusen, pobijajući tvrdnje da su pobunjenici upotrijebili hemijsko oružje kako bi isprovocirali intervenciju Zapada.

Rasmusen je naglasio da će NATO podržati intervenciju protiv snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al Asadu, ali da nema potrebe da se cijela alijansa uključuje u tu operaciju.

"Predviđam kratku i odmjerenu akciju, a za tako nešto nije neophodno angažovati naše komandne i kontrolne kapacitete", izjavio je generalni sekretar NATO.

 

 

Portal Analitika