Abiznis

Dogovorena uplata radnog staža za bivše radnike KAP-a

0209kapok
U
plata benificiranog radnog staža za radnike Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji su stekli uslove za penziju biće realizovana u narednih pet do šest dana, dogovoreno je na jutrošnjem sastanku advokata radnika Zorana Piperovića i ministra finansija Radoja Žugića.

Dogovorena uplata radnog staža za bivše radnike KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Osim uplate radnog staža, radnici traže i isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada eura. Izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. U avgustu je pravo na penzije dobilo 166 radnika, a krajem septembra steći će ga još oko 250 radnika.

Ukoliko Vlada obezbijedi novac za otpremnine prvoj grupi, to će morati da uradi za sve. To znači da će iz budžeta platiti oko 420 otpremnina od šest do 14 hiljada, što bi koštalo od 2,5 do 5,8 miliona eura.

Radnici su saopštili i da su spremni da pregovaraju oko ovih iznosa otpremnina, pa je moguće da ukupna suma bude manja. Vlada naredne sedmice treba da obezbijedi i 2,2 miliona eura za uplatu beneficiranog staža za grupu koja će krajem mjeseca steći pravo na odlazak u penziju.

Advokat Piperović tvrdi da je Vlada shodno skupštinskim zaključcima zadužena da prema radnicima Rudnika boksita i Kombinata aluminijuma ispuni sve zakonske obaveze koje se tiču njihovog odlaska u penziju, kao i prava koja se tiču radnog odnosa. On očekuje kompromis sa ministrom finansija i da će država radnicima otpremnine isplatiti iz budžeta.

 

Portal Analitika