Abiznis

MBA:Hitno donijeti zakon za definisanje rokova izmirenja novčanih obaveza

0209mbalogook
E
konomska situacija u kojoj se nalazi Crna Gora, a i većina zemalja u svijetu ako nam je za utjehu, nalaže hitno pronalaženje načina da se pomogne poslovanju privrednih subjekata u rešavanju problema nelikvidnosti, saopšteno je Portalu Analitika iz Montenegro biznis alijanse.

MBA:Hitno donijeti zakon za definisanje rokova izmirenja novčanih obaveza
Portal AnalitikaIzvor

-Jedan od načina je, što potvrđuju i reakcije članova MBA, donošenje, odnosno usvajanje Zakona kojim bi se definisali rokovi izmirenja novčanih obaveza. Znamo da je nelikvidnost posebno izražen problem već više godina. Međusobna potraživanja privrednika, ukupan dug, broj računa u blokadi, upućuju na neophodnost što hitnijeg donošenja ovog zakona, čime bi se uticalo na poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema. U posebno teškoj situaciji su mala i srednja preduzeća zbog nedostatka sredstava kojima bi mogli premostiti problem predugih rokova naplate potraživanja. Ovaj problem postaje veći zbog neadekvatne podrške banaka, odnosno nedostatka svježeg novca neophodnog biznisu- ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da  su na nivou EU rokovi plaćanja regulisani Direktivom o suzbijanju kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama, u kojoj je određen rok  plaćanja od 30 dana koji se može produžiti na najviše 60 dana.

“Naravno, sve članice EU su bile obavezne da svoje zakonodavstvo usklade sa ovom Direktivom. Takođe, u interesu bržeg prevazilaženja ovog problema, treba energično nastaviti sa eliminisanjem biznis barijera, posebno na lokalnom nivou, a nikako opterećivati biznis novim nametima. MBA očekuje da će ovaj zakon ubrzo ugledati svjetlost dana, tim prije što dosadašnja rješenja nijesu dala očekivane rezultate. To bi bilo u interesu svih subjekata koji se bave biznisom, i ne samo njih”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika