Abiznis

MIRZAZADE: Biće još investicija iz Azerbejdžana

0210-mirzazade
S
avjetnik u diplomatskoj misiji Republike Azerbejdžana u Crnoj Gori Sejran Mirzazade kazao je, u intervjuu za Pobjedu, da Kumbor neće biti jedina investicija Azerbejdžana u našoj zemlji, već da će tokom jeseni predstavnici vlada dvije zemlje razgovarati i o novim projektima.

MIRZAZADE: Biće još investicija iz Azerbejdžana
Portal AnalitikaIzvor

- Ekonomija Azerbejdžana se u posljednje vrijeme jako dinamično razvija i jedna smo od rijetkih zemalja koja prevazilazi ekonomsku krizu. Razvoj ekonomije se produžava, što daje mogućnosti Azerbejdžanu da razvija svoje investicione projekte i u inostranstvu. Zbog toga su naše i državne i privatne kompanije zainteresovane za ulaganje u inostrane destinacije. Naravno, u tom smislu, na prvom mjestu se nalaze naše prijateljske zemlje, a takođe i zemlje gdje je ekonomija stabilna, gdje vlade podržavaju strane investicije, gdje institucije i građani cijene strane investicije i takve zemlje su uvijek na prvom mjestu. Jedna od takvih zemalja za nas je i Crna Gora, rekao je Mirzazade.

On je naglasio da je Crna Gora prijateljska zemlja, zbog čega Azerbejdžan pridaje veliki značaj razvoju političkih, ekonomskih i humanitarnih odnosa, partnerstava u oblasti turizma.

Mirzazade je podsjetio na ulaganje Azerbejdžana u Crnu Goru i istako da je u Kumboru 20. avgusta počelo rušenje starog zdanja, te dodao da se nada da će vrlo brzo početi građevinski radovi.

Na pitanje šta vidi kao osnovne prednosti Crne Gore i koji njeni potencijali bi u budućnosti bili najprimamljiviji investitorima Mirzazde je kazao da u Crnoj Gori postoji jako mnogo oblasti u kojima je moguće ostvariti saradnju.

- Naravno, mi se kao diplomatsko predstavništvo trudimo da što preciznije informišemo naše investitore koji su zainteresovani za ulaganja u vašu zemlju. Informišemo ih o detaljima vezanim za ekonomsku situaciju zemlje, podršku Vlade stranim investicijama, o investicionoj klimi i mogućim oblastima saradnje. Postoje interesi u brojnim oblastima, prije svega u turizmu gdje, osim već započetog projekta, postoji još interesovanja“, kaže savjetnik u diplomatskoj misiji Republike Azerbejdžana u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima razmatraju i mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede.

- Takođe, postoji interesovanje i za bankarski sektor, a investitori koji su zainteresovani za ulaganja u energetski sektor u Crnoj Gori raspituju se koje oblike saradnje je moguće realizovati. Dakle, postoje interesovanja u velikom broju oblasti, a u komunikaciji sa crnogorskom Vladom nailazimo na puno razumijevanje, kao i operativne reakcije na naše zahtjeve, kazao je između ostalog Mirzazde.

Azerbejdžan u posljednje vrijeme aktivno učestvuje u ulaganju sredstava ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama Zapadnog Balkana. Pored njih postoje investicioni projekti u našim susjednim zemljama, kao i u zemljama Srednje i Istočne Evrope. Crna Gora u ovom procesu ima posebnu ulogu.

- Jedan jako uspješan projekat već je počet, a u planu su još neki razvojni projekti oko kojih su pregovori u toku. Nadamo se njihovoj uspješnoj realizaciji, zaključio je on u intervjuu za podgorički list.

Foto: monteislam.com

 

Portal Analitika