Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MUGOŠA: U nekim uzorcima hlorisane vode u Beranama nađena i ešerihija koli, raste rizik od razvoja epidemija

MUGOŠA: U nekim uzorcima hlorisane vode u Beranama nađena i ešerihija koli, raste rizik od razvoja epidemija

mugosaboban
U nekim uzorcima hlorisane vode u Beranama pronađena je bakterija ešerihija koli, kazao je gostujući u dnevniku RTCG  direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

MUGOŠA: U nekim uzorcima hlorisane vode u Beranama nađena i ešerihija koli, raste rizik od razvoja epidemija
Portal AnalitikaIzvor

„Čekamo analize, mada su prve završene, i one pokazuju da nisu bile ispravne ni s jednog vrela. Nalazila se i šerihija koli u hlorisanoj vodi“, kazao je Mugoša dodajući da se u uzorcima uzetim od pacijenata nađeni i rita i entero virusi.

Mugoša je kazao da se u ovom momentu čekaju i nalazi iz Hrvatske, „kako bi se sklopila kompletna slika u vezi situacije u Beranama“.

On je precizirao da se najvjerovatnije radi o epidemiji koja je nastala iz jednog izvora, te da Institut za javno zdravlje neće dati dozvolu za korišćenje vode dok se „ne dođe u stanje u skladu sa zakonom“.

Odgovarajući na pitanje voditelja da li uzrok epidemiji može biti i situacija sa Vasovim vodama, odnosno smetlište koje je po cijelom gradu,  direktor Instituta za javno zdravlje je kazao:

„Naše službe i one iz Bara uveliko izlaze i vode higijensko osmatranje. Uočili su da postoji veliki problem, jer su se kontejneri pretvorili u smetlišta koja zatrpavaju grad i raste rizik od razvoja zaraznih bolesti. U saradni sa Ministarstvom zdravlja zahtijevaće se da se grad dovede u red. Neka se smeće odnosi na deponiju – koju, neću u to da ulazim. Jer, smeće, posebno otpad  organskog porijekla, odlazi u podzemne vode, ima pasa lutalica i situacija se usložnjava. Ulice se moraju se temeljno oprati i uraditi deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija.“

Mugoša je kazao i da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna, i da se moraju sprovesti mjere čišćenja grada.

Portal Analitika