Region

Zadar: Ubio se hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić

ustasa
U
Zadru se ubio hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić, koji je u američkom zatvoru proveo 32 godine zbog podmetanja bombe na njujorškoj železničkoj stanici i otmice aviona iz kojeg je bacao letke kojima je htio da "ukaže na nepovoljan status Hrvatske u nekadašnjoj SFRJ".

Zadar: Ubio se hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić
Portal AnalitikaIzvor

U tim akcijama sa Bušićem su učestvovali i za nju bili odgovorni njegova supruga Julijana Eden Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić. Oni su 10. septembra 1976. godine oteli avion kompanije TWA sa 92 putnika koji je letio sa aerodrome La Gvardija u Njujorku prema Čikagu.

Avion je iz SAD preletio Atlantik i sletio na Island, a potom poletio za London. Otmičari su iznad Londona bacili letke, nakon čega su putovanje nastavili prema Parizu iznad kojeg su takođe bačeni leci.

Nakon toga avion je sletio na pariski aerodrom Šarl de Gol na kome su se Bušić i njegovi saradnici predali policiji.

Bušićevo tijelo pronađeno je u njegovoj kući u Rovanjskoj, nedaleko od Zadra. Porodica je potvrdila smrt.

"Jutros oko 7 sati primili smo poziv iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerovatno izvršio samoubistvo“, rekao u telefonskoj izjavi za Jutarnji.hr portparol zadarske policijske uprave Elis Žodan.

Bušić se ubio vatrenim oružjem, najvjerovatnije pištoljem, u 6 sati ujutro, potvrđeno je u policiji za Večernji list. U kupatilu ga je pronašla supruga Džulijen Eden Bušić, prenosi Index.hr.

Ispred kuće u Rovanjskoj novinarima se u ime porodice obratio Dražen Budiša koji je javnost obavijestio da je Zvonko Bušić ostavio dva oproštajna pisma, supruzi i porodici, kao i prijateljima i Hrvatima. U njima moli za oproštaj zbog onoga što je učinio jutros, jer više nije mogao da izdrži, javlja Večernji. Budiša je prenio kako je na jednom mjestu u pismu Bušić napisao da više "nije mogao živjeti u Platonovoj pećini".

Portal Analitika