Svijet

Bijela kuća izradila nacrt rezolucije za upotrebu vojne sile

bijeslakuca
B
ijela kuća je poslala Kongresu nacrt rezolucije kojom se predsjedniku Baraku Obami daje ovlašćenje da upotrebi vojnu silu protiv Sirije.

Bijela kuća izradila nacrt rezolucije za upotrebu vojne sile
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt je sačinjen nakon Obamine odluke, objavljene juče, da traži odobrenje Kongresa za udar na režim sirijskog predsjednik Bašara al-Asada zbog navoda da je prošle sedmice upotrebio hemijsko oružje.

U nacrtu rezolucije iznosi se tvrdnja američke administracije da je Asadov režim ubio više od 1.000 ljudi u napadu hemijskim oružjem 21. avgusta.

Navodi se i to da bi cilj američke vojne akcije bio "da odvrati, poremeti, spriječi i degradira" sposobnost sirijskog režima da upotrebi hemijsko oružje, javio je AP.

Ova rezolucija dala bi Obami ovlašćenje da upotrebi vojsku kako bude procijenio da je neophodno radi postizanja tog cilja.
U nacrtu se ne navodi kada bi vojna akcija bila preduzeta, ali se, ipak, ističe, da sirijska kriza može da se riješi samo političkim putem.

Američki predsjednik je, na opšte iznenadjenje, juče saopštio da će zatražiti odobrenje Kongresa za vojnu akciju u Siriji, čime je intervencija odložena bar do 9. septembra.

 

Portal Analitika