Politika

Tuponja: Vlada nema saglasnost Skupštine za novo zaduživanje

pozitivnalogook
V
lada izbjegava rebalans Budžeta i na “inovativan” način dalje zadužuje  građane Crne Gore izdavanjem državnih zapisa. Koalicija pritom ne vidi  očigledno - da je jedini izlaz iz krize pokretanje privrede, a ne novo zaduživanje, rekao je poslanik Pozitivne Crne Gore Gorana Tuponje.

Tuponja: Vlada nema saglasnost Skupštine za novo zaduživanje
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da Vlada “nema saglasnost i podršku Skupštine za novo kreditno zaduživanje Crne Gore, koje je planirala uraditi  kroz rebalans Budžeta”.

- To sad radi na jedan način, za koji nije potrebna saglasnost Skupštine, zadužujući se u ime građana Crne Gore izdavanjem državnih zapisa. Na taj način Vlada dolazi do nedostajućih novčanih sredstava za vraćanje prispjelih obaveza, a SDP ne mora dati formalnu već samo prećutunu podršku. Vuk sit, a SDP glumi opoziciju. Naime sad imamo situaciju da SDP nema povjerenja i ne podržava krucijalne predloge Vlade, kao što su rebalans Budžeta i nekoliko veoma značajnih zakona, poput zakona o zdravstvenoj zaštiti ili visokom obrazovanju, a u isto vrijeme ne želi izglasati nepovjerenje istoj toj Vladi sa čijim se radom ne slaže -  navodi se u saopštenju Pozitivne, dostavljenom Portalu Analitika, koje potpisuje Tuponja.

On ističe da se tu ne radi o pojedinačnim nesuglasicama između koalicionih partnera, već o neslaganjui o najvažnijim odlukama u životu jedne države.

- Koalicionoj Vladi je postala jedina briga na koji način pronaći još neki oblik zaduživanja da se dođe do novca kojim bi se vraćali prethodni dugovi, vjerujući možda da će se pojaviti neki starteški partner koji će riješiti sve nagomilane privredne probleme. Ova vlast je odustala od  ideje da novac sami zaradimo i živimo od svog rada. Ni u naznakama nema  otvaranja novih proizvodnih pogona, stvaranja viška vrijednosti da bi  ostvarili dobit, nema otvaranja novih radnih mjesta, imamo samo dovitljivost u načinu daljeg zaduživanja.  Neophodno je zaustaviti dalje zaduživanje ne samo ove već i budućih generacija građana Crne Gore kako bi se vraćali prispjela dugovanja, i  konačno se okrenuti projektima koji otvaraju nova radna mjesta – navodi se u saopštenju koje potpisuje Tuponja.

 

Portal Analitika