Region

Srbi u Sloveniji traže status nacionalne manjine

0109ljubljana
U
Ljubljani, ispred sjedišta Saveza srpske dijaspora, okupila se manja grupa građana koji su zatražili da se Srbima u Sloveniji dodijeli status nacionalne manjine, piše Blic.

Srbi u Sloveniji traže status nacionalne manjine
Portal AnalitikaIzvor

Nakon okupljanja ispred sjedišta Saveza srpske dijaspora, ta grupa se uputila ka Ministarstvu kulture Slovenije, zastavši ispred ambasade Srbije i gradske Skupštine.

Savez srpske dijaspore održao je u četvrtak konferenciju za novinare na kojoj je pozvao slovenačku vladu da Srbima u Sloveniji dodijeli status nacionalne manjine.

Predsjednik Saveza Saša Gajić je rekao da je srpska zajednica u Sloveniji diskriminisana u odnosu na tri Ustavom priznate manjine - italijansku, mađarsku i romsku.

Gajić kaže da je srpska zajednica bila diskriminisana i kada je u pitanju pristup evropskim fondovima dodijeljenim Ministarstvu kulture Slovenije.

Riječ je o fondu od oko 15 miliona eura, navodi STA i prenosi da u Ministarstvu kulture Slovenije kažu da nije bilo nikakve diskriminacije i korupcije kada se dodjeljivao taj novac manjinama.

Komentarišući mali broj okupljenih, Gajić je kazao da su organizatori samo željeli da skrenu pažnju na svoje zahtjeve i da će, ukoliko oni budu ignorisani, u roku od nekoliko mjeseci biti organizovan protest sa nekoliko hiljada ljudi.

 

Portal Analitika