Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • BULATOVIĆ: Umjesto da traži odgovornost za trovanje građana Berana, Vlada pokušava da razriješi svjetski Gordijev čvor

BULATOVIĆ: Umjesto da traži odgovornost za trovanje građana Berana, Vlada pokušava da razriješi svjetski Gordijev čvor

predrag-bulatovicok0507
N
akon jučerašnje objave Vlade da Crna Gora najoštrije osuđuje upotrebu hemijskog naoružanja za koju postoje kredibilne indicije da je počinio sirijski režim, poslanik DF-a i član Odbora za odbranu i bezbjednost Predrag Bulatović u izjavi koju prenosi Dan ističe da takav Vladin stav u crnogorskoj opoziciji smatraju podaničkim odnosom prema velikim silama.

BULATOVIĆ: Umjesto da traži odgovornost za trovanje građana Berana, Vlada pokušava da razriješi svjetski Gordijev čvor
Portal AnalitikaIzvor

- Umjesto da se ozbiljno i odgovorno odnose prema masovnom trovanju građana Berana i traže odgovornost, Vlada CG pokušava da razriješi trenutni svjetski Gordijev čvor u koji su se zapetljale i SAD. I Barak Obama se za razliku od naše Vlade još koleba vezano za dokaze ko je odgovoran za upotrebu hemijskog oružja. Crnogorska Vlada samouvjereno tvrdi da je u Siriji upotrijebljeno hemijsko oružje i da je za to, kako oni tvrde, na osnovu kredibilnih indicija, kriv režim Bašara el Asada. Ovakav podanički, neodgovoran i nedostojan stav nije iznenađujući kada je ova Vlada u pitanju, ali ga treba politički osuditi - rekao je Bulatović.

On smatra da „ovakav Vladin stav može značiti dodvoravanje nekim centrima moći ili nagovještaj da bi mogla da predloži angažovanje naših vojnih i policijskih snaga, kako bi se priključili Vladinim prijateljima zaduženim za uspostavljanje mira putem sile“.

Bulatović navodi da u prilog tome idu činjenice da je britanski parlament prvi put u istoriji odbio prijedlog svog premijera da se vojne snage te zemlje priključe eventualnoj vojnoj intervenciji jer čekaju dokaze, kao i to što ni Njemačka nije spremna da se priključi SAD.

- Imajući u vidu da su SAD znatno oslabljene ne bi bilo neočekivano da politički i vojni eksperti u Vladi procijene da je potrebno da se naše vojne snage priključe napadu na Siriju. Jedina nada da do ovoga neće doći jeste to što su ipak saopštili da će čekati dokaze UN. Za ovakvu akciju Vlade potrebna su sredstva iz budžeta, kojih nema i nemoguće ih je obezbijediti bez rebalansa, kojeg u skorijoj budućnosti vjerovatno neće biti - ističe Bulatović.

On navodi da DF osuđuje upotrebu sile i hemijskog oružja.

 

Portal Analitika