Politika

AZLP konstatovala neregularnosti u izborima za Srpski savjet

1807okvuksanovic1
N
alaz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama o regularnosti prikupljanja potpisa podrške pojedinih elektora u izborima za Srpski nacionalni savjet potvrdio je ono što NOVA zna već duže - da su Momčilo Vuksanović i njegova interesna grupa falsifikatima pokušali da obezbijede podršku, kazao je potpredsjednik NOVE Slaven Radunović, piše Dan.

AZLP konstatovala neregularnosti u izborima za Srpski savjet
Portal AnalitikaIzvor

Radunović je Danu dostavio dopunski zapisnik o nadzoru AZLP sačinjen radi provjere da li je bilo nezakonitosti u obradi ličnih podataka kao što su JMBG, nacionalna ili etnička pripadnost, adresa i državljanstvo, u postupku kandidovanja za elektore u elektorskoj skupštini Srpskog nacionalnog savjeta.

Kako piše Dan, kontrolori AZLP utvrdili su da je bilo nezakonitosti, te da su zloupotrijebljeni lični podaci. Ovaj nalaz Agencije predat je njenom savjetu, Novoj kao podnosiocu prigovora, Izbornoj komisiji Srpskog savjeta i Ministarstvu za izbor elektora u Srpskom savjetu.

Kontrolom je utvrđeno da se lični podaci kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava čuvaju do okončanja sudskog postupka zato što su podnijete 62 krivične prijave tužilaštvu u Podgorici, i to od strane advokata NOVE protiv kandidata za elektore, dok je izviđaj u toku, piše Dan.

Slaven Radunović tvrdi da su "Momčilo Vuksanović i njegova interesna grupa falsifikatima pokušali da obezbijede podršku koju nemaju kod pripadnika srpskog naroda i tako nastave da pljačkaju budžet, a Srbima da nanose nemjerljivu štetu, svrstavajući ih u manjinske narode".

- Podsjetiću da je NOVA prikupila dokaze o ovoj nevjerovatno drskoj manipulaciji i tom prilikom potpuno razotkrila kompletan zavjerenički sistem koji je organizovao Vuksanović sa pomagačima. Nekoliko ljudi koji su falsifikatima stekli mogućnost da glume srpsku nacionalnu manjinu kontrolisali su čitavu organizaciju - tvrdi Radunović.

Smatra da su oni ispred savjeta birali izbornu komisiju, tako što su za njene članove izabrali sebe, a zatim „kontrolisali“ izborni proces tako što su progurali svoje elektore sa, opet, falsifikovanom podrškom kandidaturama.

 

Portal Analitika